Stațiunea Pomorie Bulgaria - o istorie aparte și peisaje care îți taie răsuflarea
- Valentin Capraru
- /
- 5 septembrie 2024

Pomorie (în bulgară Поморие) este un oraș în comuna Pomorie, Regiunea Burgas, Bulgaria.
Este o localitate cu origini în Grecia Antică. Încă din secolul al IV-lea, existau băi de nămol extras din lacul din apropiere, pentru tratarea reumatismelor. În timpul Imperiului Roman de Răsărit localitatea se numea Anchialos (în greacă Αγχίαλος).
Pomorie este o destinație turistică din Bulgaria fermecătoare situată pe litoralul bulgăresc, la 18 km de Burgas. și la doar 8 km de aeroport și la 19 km de stațiunea Sunny Beach.
Locația este una privilegiată, combinația dintre dezvoltare și condiții naturale este foarte pronunțată, mai ales în orașul vechi, plaja se transformă în strada Krajbrzeżna.
Totodată, Hotelul Pomorie și Teatrul de Vară sunt construite pe stâncile de coastă și se înclină spre mare, ceea ce oferă o panoramă impresionantă.
Clima în stațiunea Pomorie
Clima este una blândă și se caracterizează prin ierni blânde, toamne lungi, uscate și plăcute și veri cu temperaturi medii, nu prea ridicate, care permit turiștilor să rămână mai mult timp pe plajă. Căldura verii este ușor de suportat datorită brizei mării, care împrospătează aerul din oraș. Umiditatea relativă în Pomorie este de 79%.
Cazare
Orașul este foarte popular în rândul turiștilor din întreaga lume datorită facilităților de cazare și catering bine dezvoltate și gamei largi de divertisment oferite. Orașul este, de asemenea, popular printre turiști datorită locației sale convenabile - este un punct de plecare excelent către alte destinații din Bulgaria, cum ar fi Nessebar și Sozopol.
În zona mai cosmopolită a stațiunii se află hoteluri de 4 și 5 stele, cu cazare all inclusive. Acestea se află pe plajă în imediata apropiere a acesteia.
Atracții turistice în stațiunea Pomorie
Stațiunea Pomorie este, de asemenea, un centru important de tratament și reabilitare. „Nămolurile Pomorie” găsite sunt bune pentru tratarea reumatismului și a bolilor de piele. Mulți turiști bulgari, în loc să meargă la plajă, merg la hotelul Pomorie pentru a se răsfăța cu băi de nămol și masaje terapeutice.
În stațiunea Pomorie vin anual mii de turiști din țară și din străinătate pentru a se recupera fizic și pentru a profita de proprietățile curative ale celebrului nămol Pomorie. Astfel orașul s-a transformat în cel mai popular centru de tratament din Bulgaria. Aici se tratează boli ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, psoriazis și alte afecțiuni ale pielii, afecțiuni ale căilor respiratorii inferioare și superioare, afecțiuni ginecologice etc.
Vinificație și festivaluri
Întreaga stațiune este renumită pentru tradiția îndelungată de vinificație și producerea de băuturi spirtoase de casă - rakija și coniac - precum și pentru numeroasele sale festivaluri și sărbători, în pregătirea cărora se implică orașe întregi. Una dintre cele mai populare dintre acestea este sărbătoarea „Zilele Javorov”, celebrare acompaniată de dansuri tradiționale, expoziții de folclor și spectacole.
Plajă frumoasă și distracție până în zori
Pomorie găzduiește, de asemenea, plaje cu nisip, mare albastră, cafenele fermecătoare, discoteci și pub-uri pline și monumente antice. Dacă decideți să vizitați acest oraș fermecător, plajele vă vor oferi zile frumoase de vară. Veți lenevi pe nisipul auriu al plajelor sau vă puteți ascunde de arșița verii într-unul dintre golfurile fermecătoare de pe litoral. De asemenea, tot pe plajă veți putea practica sporturi de apă și de plajă.
Plajele din stațiunea Pomorie sunt joase, nisipoase și apa este puțin adâncă, așa că sunt un loc ideal pentru vacanțele în familie, fiind un loc sigur pentru cei mici.
Istoria orașului
Cu secole în urmă, Bulgariei a fost sub dominația turcă, orașul devenind un important centru turistic și comercial. Printre cele mai cunoscute monumente din Pomorie se numără Biserica Sfintei Maicii Domnului, situată într-un parc din centrul orașului, Mănăstirea medievală Sf. Georgia, cu impresionanta sa colecție de icoane, moschei islamice și biserici ortodoxe.
Însă adevărata perlă a orașului este Mănăstirea Schimbarea la Față. Aceasta este situată la 7 km de Veliko Târnovo, aproape de localitatea Samovodene, fiind cea mai mare mănăstire din regiune, ridicată de țarul Ivan Șișman și mama acestuia, Teodora-Sara, în secolul al XIV-lea. După căderea orașului Târnovo în anul 1393, mănăstirea a fost incendiată, dar ulterior, în 1825, a fost reconstruită de monahul Zotih. Pictura interioară și exterioară a fost realizată de un alt mare meșter, Zaharii Zograf din Școala de la Samokov, în 1851. Unul dintre elementele de atracție ale mănăstirii este calendarul zugrăvit cu Roata Vieții. De asemenea, în mănăstire se poate vedea o expoziție cu manuscrise și cărți extrem de valoroase.
SOURCE AND TAGS