Atractiile turistice ale unei croaziere in Mediterana de Est (ITALIA, CROATIA SI GRECIA)



Atractiile turistice ale unei croaziere
in Mediterana de Est
(ITALIA, CROATIA SI GRECIA)

„Atunci când călătoreşti este ca şi cum ai flirta cu viaţa. E ca şi cum ai spune: Aş rămâne aici să te iubesc, dar trebuie să cobor, am ajuns în staţie.” Lisa St. Aubin de Terán


1. Ravenna- capitala mozaicurilor crestine

 

Situată în provincia nord-italiană Romagna, Ravenna este un tezaur de artă, istorie și cultură, dar și și un oraș al inspirației, o plimbare prin centrul său istoric oferind șansă de a retrăi o istorie de o mie de ani, începând din perioada romană și până în zilele noastre.

Cele opt situri din patrimoniul mondial Unesco din Ravenna, apropierea să de „Riviera Adriatică” și reputația regiunii că destinație de top pentru gastronomie o fac drept destinație ideală pentru orice vacanță pe care doriți să o organizați.

Ești pasionat de istorie și cultură?

Ravenna este venerată pentru mozaicurile sale bizantine bine conservate și le veți vedea în toată gloria lor, fie că alegeți un tur ghidat al mozaicurilor sau optați să le descoperiți individual.
 
În 402 Honorius, fiul lui Teodosie I a decis să transfere reședința Imperiului Român de Apus de la Milano, expus atacurilor barbare, la Ravenna, care bucurându-se de o poziție strategică mai bună (mai aproape de Est) a fost aleasă că nouă capitală.

Începând cu  secolul al V-lea d.Hr., Ravenna va deveni de trei ori capitală Imperiului Român de Apus: în ultimele faze ale Imperiului Român de Apus (402-403), în timpul domniei goților lui Teodoric (493-526) și în cele din urmă sub stăpânirea bizantină (553 - 751).

 
Monumente înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO:

Bazilica Sant’Apollinare Nuovo folosită  inițial ca biserică Palatină a cultului Arian construită de Teodoric, și în care se regăsesc cele 26 de scene hristologice constituind cel mai mare ciclu monumental al Noului Testament.

Mausoleul Gallei Placidia a fost construit pe la mijlocul secolului al V-lea în formă de cruce greacă, la ordinul lui Gallei Placidia, împărăteasa a Imperiului Român de Apus. Deși, împărăteasa nu a fost înmormântată aici, clădirea se numește totuși mausoleu, purtându-i chiar și numele celei ce l-a finanțat spre ridicare.

Bazilica San Vitale datează din secolul al VI-lea având influență orientală și un plan octogonal, surmontat de o cupola mare cu fresce. Când intri în bazilica, privirea ta este captată de spațiile înalte, de superbele decorațiuni mozaice ale absidei și de extraordinară reprezentare a cuplului imperial al Bizanțului: Iustinian și Teodora cu procesiunile lor.

Baptisteriul Neonian sau baptiserul ortodox este construit din cărămidă simplă la exterior, dar bogat în marmură, stuc și mozaicuri de clară influență elenistico-română la interior. Domul comandat de Episcopul Neon la mijlocul secolului al V-lea, este dominat de scenă Botezului lui Hristos înconjurat de o procesiune foarte rafinată a celor doisprezece Apostoli care iese în evidență pe un fundal strălucitor de mozaicuri albastre.

În apropiere, vei găși mormântul poetului Dante, acesta a ajuns la Ravenna în 1318 (fiind exilat din Florența) și a rămas acolo până în ziua morții sale, în septembrie 1321. Marele poet a considerat Ravenna un oraș potrivit în care să-și termine marea să lucrare, Divină Comedie. De fapt, aici a încheiat redactarea Paradisului. De-a lungul anilor luna septembrie este dedicată mereu memoriei părintelui literaturii italiene Dante Alighieri.



Vrei să descoperi împreună cu familia cum să faci un mozaic bizantin după ce ai vizitat monumentele din Ravenna?

Ai optiunea unui tur ghidat al unui atelier de mozaic modern, pentru a descoperi arta mozaicului în Capitala Mozaicului: excelența măiestriei Ravennei care îmbină vechiul și modernul.

Gastronomie:

La prima vedere străzile vechi, piețele liniștite și magazinele elegante seamănă cu orice alt oraș italian, dar cupolele bizantine ale bisericilor sale, încă evocă moștenirea sa orientală. Ca un bonus suplimentar, Ravenna este un loc minunat pentru a gusta mâncarea delicioasă din regiunea Emilia-Romagna.

In Ravenna poți ȋncerca specialități locale nu doar în restaurante, ci și în piața Mercato Coperto. Dacă ȋţi plac aromele interesante, cere o supă de broască – zuppa di rane. Totodată, poți comanda fructe de mare și pește, excepțional de gustoase.

Intreaga regiune Emilia Romagna este o mecca pentru călătorii culinare, fiind epicentrul brânzei Parmigiano Reggiano DOP, Prosciutto di Parma DOP, oțetului balsamic tradițional de Modena și Mortadellei Bologna IGP. Cu toate acestea, Ravenna oferă și o gamă largă de specialități locale, cum ar fi piadina Romagnola, cappelletti in brodo sau passatelli în bulion și smochine caramelizate cu brânză Squacquerone, toate pot fi asociate cu vinul Sangiovese di Romagna. Multe dintre aceste produse pot fi gustate într-o gamă largă de restaurante sau la Mercato Coperto, sala de mâncare modernă a orașului.
 

Ravenna este, de asemenea, un loc grozav pentru cei care doresc să exploreze satele mici din apropiere: Brisighella (cunoscută pentru uleiurile sale de măsline). Combinați istoria artei, peisajele splendide și mâncărurile locale aromate într-o vizită la Faenza, locul de naștere al ceramicii renascentiste. O modalitate plăcută de a face cunoștință cu un maestru ceramist și de a descoperi cum se face ceramica este o vizită la atelierele istorice sau vizitând atracții, precum: muzeul Internațional de Ceramică, o tradiție artistică care datează din secolul al XII-lea. Daca timpul permite, poți vizita in apropiere, Poderi Morini, o cramă care a produs prima dată doar Sangiovese, cel mai caracteristic vin din zonă, însă în pivnița sa puteți degusta și alte vinuri, care pot include un roșu făcut din struguri Longanesi care poartă o aromă ierboasă intensă sau o varianta a cramei de vin alb, care este mai delicată, cu note de floare de tei și banană.

Un alt punct de atracție este un tur ghidat al Salinelor Parcului Cervia. Că urmare a ciclului său de producție, sarea de Cervia este definită drept „dulce”, deoarece conține doar clorură de sodiu pură, cu un procent foarte scăzut de alte cloruri amare.

Comacchio este un oraș pitoresc cu lagune numit „Mica Veneție” și cunoscut pentru gustoasele anghile de Comacchio.

Cauți puțin soare, mare și relaxare?

La doar cateva minute de oras, linia de coastă Ravenna este presărată cu nouă stațiuni pe litoral potrivite pentru orice tip de sejur și este la doar o oră de mers cu trenul de un alt oraș emblematic de coastă, Rimini. Regizorul și scenaristul Federico Fellini s-a născut și a murit în Rimini, iar orașul a revitalizat recent atracțiile culturale care îi prezintă viața și opera, inclusiv noul muzeu Fellini.


Ești iubitor de natură și de activități în aer liber?



Există numeroase puncte de interes pentru iubitorii de natură în Ravenna și împrejurimile sale, cum ar fi:

Parcul deltei Po oferă trasee pe apă și uscat  păduri de pini și zone împădurite, zone sălbatice populate de animale extraordinare, excursii pe jos, călare, cu bicicletă sau cu canoe pentru a redescoperi minunea unei relații atât de profunde dintre oraș și teritoriul său.

Peninsula Boscoforte este o mică peninsulă care se întinde pe o distanță de 6 kilometri de-a lungul malului stâng al răului Reno, înconjurată de apele văilor Comacchio și caracterizată prin prezența concomitentă a  apei dulci și a apei salmastre. Zona este accesibilă doar prin tururi ghidate rezervate în prealabil. Observatorii de păsări pot admira flamingo roz, avocete, rațe, privighetoarea de râu, locul fiind binecunoscut și pentru prezența numeroșilor cai din rasă Camargue eliberați în această mică fâșie de pământ curat. Nu departe se află și muzeul Natură , bogat în colecții istorice ornitologice, precum și colecții de scoici, reptile și mamifere locale și exotice.

Epava Paguro, unul dintre cele mai importante centre de biologie marină din întreaga Adriatică, oferă turiștilor pasionați de scufundări și biologie marina, ocazia de a descoperi o bogăție excepțională de viață marină. Pe acest recif creat artificial situat în largul coastei Ravennei pot fi întâlnite fie nevertebrate, precum stele de mare, arici de mare, stele serpentine, fie crustacee, homari, creveți mantis, specii de pești tipice fundurilor stâncoase: bancuri de pește albastru, macrou, sardine,dorada, scorpion negru, biban, chefal, dar și meduze Cassiopeia, cea mai mare din Marea Mediterană.

 

2. Split - orașul împăratului roman Dioclețian 


Inima orașului croat Split este extraordinarul Palat Dioclețian, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, construit la începutul secolului al IV-lea pentru perioada când împăratului român Dioclețian se va retrage de la conducerea imperiului.

Îmbinarea ruinelor romane cu aceste palate elegante din marmură albă moștenite din timpul cuceririi venețiene din secolul XIV şi până în 1797, cu faleză plină de palmieri și terase dau orașului Split – un aer unic, elegant, exotic, plin de viață.



Indiferent dacă alegi un tur al oraşului cu un ghid sau preferi să mergi individual într-o călătorie de descoperire în ritmul tău cu varianta Hop-On Hop, nu pierdeți din vedere să vizitați piața de pește. Negustorii vând toate tipurile de peste, crustacee, fructe de mare și în general tot ce crește și viețuiește în apele marii Adriatice.

Explorează Temnita Dragonului
Explorați două locații de filmare pentru „Game of Thrones”, unde au fost filmate scene esențiale care înfățișează rebeliunea sclavilor Meereen și temnița în care se aflau dragoni care suflă foc.


Gastronomie:
 

Bucătăria croată a absorbit multiple influențe, de la cele mai importante elemente ale dietei mediteraneene până la mâncarea consistentă din Europa de Est, dar și influențele Mării
Adriatice.

Pentru un prânz tradițional dalmat există o varietate de feluri de mâncare: de la fructe de mare, cum ar fi calamarul și peștele alb din Marea Adriatică, la tocănițe mai grele cu miel, vițel și legume (peka gătit lent „sub clopot”, o expresie care se referă la felul de mâncare gătit într-o oală cu un capac în formă de clopot, care este apoi acoperit cu jar aprins). Soparnik, un fel de mâncare atât de tradițional, încât este inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al Croației, cunoscută mai familiar că pizza dalmată, este un fel de mâncare fără carne făcută cu făînă de grâu, ceapă, ulei de măsline, usturoi și sare. Paradizoi – prăjitura tradiționala faimoasa în Split este un strat fin de biscuite ras cu o crema de vanilie formidabilă, lămâie și portocale, iar deasupra cu merengue.


Amatorii de vinuri pot opta pentru o experiență de top, prin alegerea unui tur la crama Putalj, situată în afară Splitului, ce oferă serviciu de preluare din oraș. Tururile la cramă Putalj au loc la mijlocul după-amiezii, târziu sau seara și variază în funcție de perioada anului, se pot vizită podgoria, zona de producție și crama.  Vizita este combintă cu degustări direct din rezervoarele de fermentație, dar și degustări din vintage-urile actuale. Din degustare face parte și uleiul de măsline, acesta fiind produs la cramă.
 

3. Pireu (Atena)

 
Portul Pireu, numit Porto Leone în timpul Evului Mediu, nume dat în onoarea unei sculpturi gigantice din piatră a unui leu și care protejează intrarea în port, este o locație importantă din punct de vedere strategic datorită apropierii sale de Marea Egee, fiind situat la răscrucea maritimă dintre Asia și Europa, legând prin rute maritime Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Pireu are trei porturi: Cantharus în vest, de unde pleacă majoritatea ferriboaturilor spre insule, Zea un port de yacht-uri, dar și punctul de plecare pentru multe excursii spre insule și Munychia, în care se
regăsesc, atât nave de război, yachturi luxoase, dar și alte ambarcațiuni de toate dimensiunile.

Golf și port natural, Zeas Marina era în vremurile otomane, locul în care pașa și haremul său urmau să se îmbăieze, de aici și originea numelui Pasalimani.

Astăzi este locul de unde încep tururile turistice și de unde se recomandă a se ajunge înainte de a porni în explorarea Pireului. Parte din zidurile de apărare, pe care generalul atenian Temistocle le-a cerut pentru
că Pireu să fie înconjurat și care să se întindă până în Atena, mai pot fi văzute plecând din Zeas Marina către Freatida.

Pireu are trei porturi: Cantharus în vest, de unde pleacă majoritatea ferriboaturilor spre insule, Zea un port de yacht-uri, dar și punctul de plecare pentru multe excursii spre insule și Munychia, în care se
regăsesc, atât nave de război, yachturi luxoase, dar și alte ambarcațiuni de toate dimensiunile.

Golf și port natural, Zeas Marina era în vremurile otomane, locul în care pașa și haremul său urmau să se îmbăieze, de aici și originea numelui Pasalimani.

Astăzi este locul de unde încep tururile turistice și de unde se recomandă a se ajunge înainte de a porni în explorarea Pireului. Parte din zidurile de apărare, pe care generalul atenian Temistocle le-a cerut pentru
că Pireu să fie înconjurat și care să se întindă până în Atena, mai pot fi văzute plecând din Zeas Marina către Freatida.

Tot aici se poate vedea nava de război din antichitate, Olympias, o replică de 37 m a unei vechi trireme din anul 480 î.Hr. folosită în bătălia de la Salamina, când grecii sub conducerea lui Temistocle i-au învins
pe perși și le-au oprit înaintarea în Europa.
Alte obiective de neratat: vizitarea Muzeului Arheologic din Pireu, unde se găsesc relicve descoperite exclusiv în Pireu, a curții interioare, unde se află ruinele teatrului antic din Zea și Muzeului Maritim Elen oferă o perspectivă pe mare asupra istoriei Greciei.

Gastronomie:

Pireu este o destinație locuită tot timpul anului, în care tavernele și restaurantele sale oferă mâncăruri tradiționale grecești ce fac o experiență memorabilă: celebrul gyros se află într-o competiție acerbă cu souvlaki și kebab-uri dintr-o rețetă tradițională din Asia Mică, moussaka cu sos bechamel de casă, chifteluțe din feta cu miere și sos tzatziki, paste cretane servite într-o roată de brânză graviera învechită, acestea fiind doar câteva dintre felurile de mâncare.



La 12 km de portul Pireu se află Atena, capitală și cel mai mare oraș din Grecia. Atena a adus lumii drama, istorie, poezie și filozofie. Loc ce a adăpostit unul din cele mai puternice și civilizate imperii din lume, orașul este acum cel mai important punct arheologic din lume. Coloanele falnice ale Partenonului încă stau drept omagiu adus zeiței fecioare Atena, situat pe vârful Acropole și veghează asupra orașului, unde poate fi văzut de aproape oriunde în Atena. Faceți un popas pentru a vizită incredibilul Muzeu Acropole în croazieră dumneavoastră la Atena. Efortul comun dintre doi arhitecți, unul american și altul grec, această clădire remarcabilă a fost finalizată și deschisă publicului în 2009. Se concentrează în primul rând pe perioada greacă care datează din anul 5 î.Hr., considerată a fi vârful artei, culturii și filozofiei în Grecia antică, dar conține și artefacte din epoca bronzului, romană și bizantină. Există chiar și o pasarelă din plexiglas de pe care poate fi văzută o secțiune excavată a unui vechi cartier atenian. Pe lângă o abundență de bogății istorice, Atena modernă are o mulțime de oferte, de la plaje pitorești,restaurante cu preparate mediteraneene și piețe centrale pline de viață.

4. Santorini

 
Insula Santorini prezintă un peisaj marin clasic grecesc - case văruite în alb, acentuate de acoperișuri albastre. Acesta este o comoară atât pentru pasionații de arheologie, cât și pentru amatorii de situri care includ atât morminte ce datează din secolul al IX-lea, cât și sanctuarul lui Apollo. În multe privințe, Santorini ar putea fi considerat un loc exploziv, deoarece colecția sa terasată de case și mori de vânt se află pe o calderă - un bazin imens format de un vulcan în erupție. Trecutul vulcanic al insulei a produs, de asemenea, struguri delicioși pentru vinuri excelente, care merită degustate în timpul croaziei tale în Santorini. Unele dintre cele mai bune vinuri de pe insulă pot fi găsite în Pyrgos, Megalochori și Oia.



Pe vârful dealului din Oia nu numai că se afla situl antic minoic Akrotiri, dar este, probabil, cel mai bun punct de observație a unor apusuri spectaculoase. Și, dacă aveți ceva timp, faceți o scurtă excursie pe insula Nea Kameni pentru a descoperi faimoasele sale izvoare termale. Apele calde întunecate sunt îmbogățite cu fier și mangan și sunt considerate terapeutice.


5. Dubrovnik – „Perla Adriaticii” Lord Byron


Oraș-port numit și Ragusa, acesta a înflorit în evul mediu, atât prin comerțul maritim în Mediterana, dar și sprijinit de diplomaţia să prosperă şi experimentată, devenind timp de câteva secole unul dintre marii rivali ai Veneției.

Începând cu 1918, orașul a luat numele de Dubrovnik și a intrat în componența Regatului Sârbilor.

Plimbare pe zidurile orasului:

Punctul central este reprezentat de complexul de ziduri vechi al orasului, având aproximativ 2.000 m lungime şi 25 m înălţime, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi din lume, acesta a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Alte obiective sunt Turnul Minceta si Turnul Bokar, împreună cu două forturi, Cetatea Lovrjenac si Revelin Fort. Intrarea in centrul vechi se face prin faimoasa Poarta Pile, o structura grandioasa ce dateaza inca din prima jumatate a secolului al XVI-lea. Un circuit complet al zidurilor orașului dezvăluie vederi fantastice asupra acoperișurilor de teracotă ale orașului vechi și în larg si este o experiența de neratat, fie dimineața chiar la deschidere (ora 8:00 indiferent de anotimp), fie seara, la apus.



Plimbare prin centrul vechi:

Dincolo de poarta Pile incepe faimosul Stradun, artera principala a Dubrovnikului datand din 1468, cu o lungime de 300 de metri și renumită pentru pavajul de calcar alb. Casele unice ale lui Stradun sunt proiectate pentru a permite locuința la etaj și activitățile de afaceri la nivelul principal și sunt remarcabile prin faptul că au uși principale și ferestre sub același arc. Această promenadă pavată leagă Poarta Pile și Poarta Ploče, iar la capatul acesteia sta impunător Turnul cu Ceas. locul unde localnicii se întâlnesc pentru o cafea, citesc ziarele de dimineață și privesc lumea trecând.
Cele doua palate Sponza si Rector sunt singurele cladiri care au supravietuit cutremurului din 1667, ulterior orasul fiind reconstruit in stil baroc care a supravietuit pana astazi.

Palatul Sponza a fost utilizat initial ca vamă și monetărie a orașului, in prezent găzduieşte arhivele naţionale ale Croaţiei.  Fațada palatului este o combinație de arhitectură gotică și renascentistă, avand pe unul din zidurile sale o inscriptie care spune asa: “Nu am voie sa insel sau sa folosesc greutati false atunci cand cantaresc marfa, Dumnezeu ma vede”.

Palatul Rectorului (in fiecare lună, consilierii locali alegeau un alt cetățean pentru a-și asuma rolul de rector – această numire pe termen scurt a fost menită să împiedice o persoană să devină prea puternică. În timpul mandatului său, rectorul a locuit la etajul superior al Palatului Rectorului) este o combinație frumoasă de stiluri arhitecturale, in care predomina goticul târziu. In curtea palatului se afla bustul lui Miho Pracat, fost comerciant de pe insula Lopud, care și-a lăsat averea moștenire Republicii și a fost singurul om de rând în cei 1000 de ani de existență a Republicii care a fost onorat cu o statuie.

Catedrala din Dubrovnik, construită în stil baroc dupa 1667 este remarcabilă prin altarele sale fine, în special pentru altarul Sfântului Ioan Nepomuk, realizat din marmură violet, pentru o pictura dedicată Adormirii Maicii Domnului, situata în spatele altarului principal, semnata de pictorul venetian Titian, dar si existenta mai multor tablouri semnate de Rafael.

O alta atractie a orasului o reprezinta mănăstirile dominicane și franciscane, ale căror muzee gazduiesc picturi religioase vechi, din secolele XV și XVI, precum și obiecte din aur și argint.
Interiorul mănăstirii franciscane adăpostește una dintre cele mai valoroase biblioteci din Croația, un muzeu al farmaciei continand inventarul vechii Farmacii din 1317, dar si dispozitive de măsurare de uz farmaceutic.
 

Fortul Lovrijenac situat chiar in afara zidurilor medievale care inconjoara orasul Vechi si cunoscut sub numele de Gibraltarul din Dubrovnik este locul in care s-a filmat scena turneului în cinstea onomasticii regelui Joffrey din serialul de televiziune „Game of Thrones”. Deasupra ușii fortului se vede o inscripție celebră, sculptată în piatră: "Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro" ("Libertatea nu poate fi vândută pentru tot aurul din lume").

O altă experiență care nu trebuie ratată la Dubrovnik este plimbarea cu telegondola deasupra orașului vechi. Stația de telegondolă se află foarte aproape de intrarea în partea veche.

 
Gastronomie:

Bucataria croata este un mix interesant intre influentele venite din partea turcilor, venetienilor, ungurilor si bucataria traditionala cu radacini slave.

Orez negru cu calamar (Crni Rizot) este un preparat din orez cu fructe de mare, avand o aromă foarte bogată de fructe de mare și este făcută cu cerneală de calmar, care creează culoarea neagră. Orezul este de obicei gătit al dente cu bucăți de sepie și, uneori, calamari, completat cu usturoi, ceapă, unt și uneori, parmezan.


Zelena menestra tradus literal ca „tocană verde” este o masă dintr-o oală bazată pe trei ingrediente de bază: carne, cartofi și varză. Sunt adesea folosite diverse tipuri de carne curată, cum ar fi șunca, slănină, cârnați și carnea de oaie uscată, dând acestui fel de mâncare o aromă afumată și sărată.

Pasticada, un preparat din carne de vită înăbușită  umplută cu ierburi gătit într-un sos dulce și acru alcătuit din vin, oțet, cuișoare și prune uscate. Tocanita se serveste cu paste sau gnocchi.

Šporki Makarul sau “Macaroane murdare”, nu lăsați numele să vă alarmeze. Acest fel de mâncare îmbină macaroanele cu un sos bogat de roșii și carne, asemănător unui ragu sau bolognese la fel de delicios.

Rožata este o delicioasa crema de caramel, similara cu crème brûlée ca textură, această budincă are un ingredient secret - lichiorul de trandafiri de casă.

 
Degustare de vinuri și croazieră  în golf

Gustați o selecție de vinuri învechite într-un mod extrem de neobișnuit și navigați prin golful care separă cea mai mare peninsulă a Croației de continent. Această experiență se referă la mare, așa cum veți descoperi inițial la barul de vinuri Edivo din Drace, un sat din Peninsula Peljesac. Vinul este obținut din  soiul de struguri Plavac Mali și învechit în sticle, care sunt puse în amfore de lut și apoi scufundate în Marea Adriatică timp de aproape doi ani. Procesul – cunoscut sub numele de Misterul Mării – dă vinuri unice care nu au văzut niciodată lumină până când sunt turnate în paharul tău.

O croazieră prin Golful Mali Ston va adăuga o altă dimensiune înțelegerii tale despre peisajul marin local, condițiile de apă fiind ideale pentru cultivarea stridiilor. Punctul culminant este Podul Peljesac, o minune de inginerie modernă care leagă Peninsula Peljesac de continentul croat, ocolind singura ieșire a Bosniei și Herțegovinei către mare.

Oraşul Dubrovnik este pe timpul verii, gazdă unui important festival (cel mai mare eveniment cultural din întreaga Croaţie), Festivalul Verii din Dubrovnik cunoscut şi sub numele de „Libertas”, deoarece celebrează independenţa şi libertatea acestui vechi oraş. „Libertas” este cuvântul latin pentru libertate şi reprezintă totodată şi sloganul oraşului Dubrovnik, o aşezare unde se consideră că libertatea este bunul cel mai de preţ al vieţii.


6. Venetia

„A ieși noaptea într-o gondolă înseamnă a reconstrui în imaginația cuiva adevărata Veneție, Veneția trecutului plină de romantism, evadari, răpiri, pasiuni răzbunate, intrigi, adultere, denunțări, decese fără socoteală, jocuri de noroc, joc de lăută și cântând.” Peggy Guggenheim

 
Cel mai simplu mod de a descoperi farmecul Venetiei este să faci un tur cu un vaporetto, descoperind edificii reprezentative printr-o minicroaziera pe canalele Venetiei.

Veneția sau “Orasul Podurilor” este capitala regiunii Veneto din Italia și se intinde de-a lungul gurilor de varsare ale raurilor Po si Piave. Canale și gondole, biserici și palate, festivaluri și bienale - toate contribuie la menținerea Veneției pe lista celor mai vizitate orașe din lume.

In lipsa posibilitatii de a deveni proprietari de pamant, venetienii s-au specializat pe navigatie si comert. Pozitionarea geograficaa a Venetiei i-a oferit oportunitatea de a deveni zona prin care intrau marfurile din Asia, castigand un rol fundamental in comertul European, dar și construirea unei flote care, la sfarsitul secolului al XIII lea a dominat Mediterana.

Adevărata frumusețe a Veneției este orașul însuși: o capodopera arhitecturală a palatelor plutitoare din piatră adusă din Istria, canale întortocheate, alei care ies din Piazza San Marco, cum ar fi Calle Larga XXII Marzo și Frezzaria, toate acestea sunt mărginite de bijutieri artizani, anticari, negustori de sticlă și showroomuri de modă.



Atractii și lucruri de făcut în Veneția:

Bazilica Sf. Marcu

Peste 4.000 de metri pătrați de mozaicuri fabuloase strălucesc de pe fiecare suprafață, transformând cea mai faimoasă biserică din Veneția într-o viziune a raiului. Capela privată a Dogilor, San Marco este cunoscută sub numele de chiesa d’oro - biserica aurului, iar mozaicurile sunt roadele multor secole de muncă din Evul Mediu timpuriu până la Renaștere și nu numai.

Printre numeroasele trăsături frumoase ale fațadei bazilicii Sfântul Marcu, poți observa cu siguranță cei patru cai magnifici de bronz care par gata în orice moment să galopeze de pe loggia bisericii. Cunoscuți că și Cavalli di San Marco în italiană, acești cai făceau inițial parte dintr-un ansamblu înfățișând o cvadrigă (car antic pe două roți, tras de patru cai înhămați unul lângă altul, folosit de romani la cursele de circ și la triumfuri).

Piața San Marco

Reprezintă punctul central al orașului cu o vechime de peste 1500 de ani si care cândva a fost cea mai puternică  dintre republicile maritime (Genova, Pisa, Amalfi).

Palatul Dogilor

Sau Palatul Ducal din Veneția, construit în perioada 1309-1424 în stil gotic, are un exterior elegant din piatra albă de calcar de Istria cu inserții de marmură trandafirie de Verona. Curtea interioară este dominată de o scara monumentală, Scara Titanilor, în capul căreia se află statuile lui Neptun și Marte, zeii mărilor și a războiului.

Podul Suspinelor

Ponte dei Sospiri este construit din calcar alb istrian (extras în ceea ce este Croația de astăzi), intr-un decorativ stil baroc, in care predomina motive clasice precum suluri, volute și pilaștri, ce îi decorează exteriorul, în timp ce o serie de capete sculptate situate pe arcul podului privesc în jos apele canalului.

Marele Canal

Având forma unui “S” în oglindă, canalul este traversat doar de 4 poduri, cu o distanță destul de mare între ele, astfel încât venețienii se folosesc de traghetto (gondolă cu doi vâslași) pentru a ajunge de pe un mal pe celălalt, existând de-a lungul canalului 7 puncte pe unde poți traversa cu ajutorul ei.

Podul Rialto leagă cartierele San Marco și San Polo și are trei pasaje pietonale separate de două rânduri de arcade acoperite, câte 12 pe fiecare latură a podului, sub care se află magazine ale aurarilor și bijutierilor.

Zona Rialto, fost centru comercial și financiar al Veneţiei, în care ajungeau mărfuri din Siria, Alep, Constantinopol sau Alexandria, este în prezent o piață extraordinară cu pește, varietăți enorme de fructe de mare, legume și fructe proaspete.
Inima care bate și susține bucătăriile din tot orașul este piața magică Rialto, unde sosește în fiecare dimineața peștele proaspăt prins din laguna venețiană și din Marea Adriatică. Dacă dorești să înțelegi bucătăria Veneției, atunci trebuie să începi chiar de aici.

Vizitează Librăria Aqua Alta, cea mai inedită librărie din Veneția, unde cărțile sunt păstrate într-un mod neobișnuit: în căzi si chiar într-o gondolă, tocmai pentru a fi protejate de inundații.


Cele mai spectaculoase insule din laguna venetiana:

Insula Murano

O excursie la Veneția nu ar fi completă fără o plimbare cu un vaporetto peste lagună până la Insula Murano, constituită din 7 insule legate prin poduri și străbătută de canale și arhitectură spectaculoasă, Murano se simte ca Veneția în miniatură.

Pentru a afla mai multe despre istoria sticlei de Murano și tehnica specială de suflare a sticlei perfecționată aici de-a lungul secolelor, asigurăte că vizitezi muzeul sticlei de Murano, situat într-un palat gotic - Palazzo Giustinian care timp de secole a fost reședința episcopului local și în care vei descoperi mostre de sticlă din vremea egiptenilor și până în prezent.

Insula Murano are mult mai mult decât industria sticlei. De neratat este uimitoarea biserică romanică San Donato, una dintre cele mai vechi din laguna venețiană, înăuntrul acesteia vei descopri o podea extraordinară de mozaic datând din secolul al XII-lea și realizată din porfir, piatră din serpentinit, pietre prețioase mediteranene amestecate cu pastă de sticlă. Dar nu este totul doar despre moziac si sticlă, biserica Santi Maria e Donato combină caracteristicile veneto-bizantine și cele romanice timpurii, rezultat al diferitelor etape de construcție între secolele al VII-lea și al XII-lea: coloanele de marmură grecească cu capiteluri veneto-bizantine, podeaua de mozaic din secolul al XII-lea cu figuri de animale și Sfântul Donato situat deasupra primului altar din stânga, datat în 1310, este cel mai vechi exemplu de pictură venețiană.

Insula Burano

O alta insulă care face parte din laguna Venetiei, Burano atrage turiști în orice sezon prin renumele pe care și l-a format de-a lungul timpului, datorat tradiției vechi de sute de ani de a lucra manual dantela, dar și prin explozia de culori vii cu care sunt zugrăvite casele din insulă. Palatul Guido Podesta adăpostește un muzeul al dantelei, în care se prezintă istoria acestei îndeletniciri vechi de secole, alături de o colecție impresionanta de obiecte scumpe și rare din secolul al XVI lea sau realizate de-a lungul timpului.
În zilele noastre, locuințele in culori vibrante sunt protejate de o ordonanță locală care îi obligă pe proprietarii de case de pe insulă să-și mențină casele în nuanțe vii, iar orice revopsire trebuie să treacă de controlul consiliului orașului.

 
Fiecare turist care vine la Veneția ar trebui să facă o plimbare cu gondola, nu numai pentru că este o experiență incredibilă, pe care o poți trăi doar aici, ci și pentru că acest transport unic este cel pe care nobilii venețieni obișnuiau să-l ia pentru a se deplasa prin oraș, la fel ca cum este pentru tine, astăzi, mașina ta azi.

Gastronomie:

Poate deloc surprinzător pentru un oraș înconjurat de apă, peștele în toate formele sale tinde să fie în fruntea și în centrul meniurilor din Veneția: cerneala de sepie în combinație cu diferite variante de paste sau orez, fructe de mare, stridii, sardine marinate, dar și merluciu uscat sau Baccala (peste conservat în sare), Baccala mantecato sau cremă de cod uscat, Sarde in saor (sardine venețiene) sau peste de apa dulce, precum anghila, somn, păstrăv. Venetia este visul unui pescatarian.

Dar, în timp ce deliciile mării joacă un rol principal, există multe preparate tipice venetiene de care să te bucuri atunci când cauți cele mai bune mâncăruri din Veneția: Cicchetti (un fel de tapas venețiene),  Bigoli co l’anara (“bigoli” sunt un tip de paste utilizate pe scară largă în Veneto, ingredientul principal de aici este rața), in vremurile Serenissimei, mancarea preferata a Dogelui era Minestra di Risi e bisi (o supa mai densa de orez, mazare si parmezan), Casunzei ravioli (paste de ou umplute cu sfeclă roșie).

Aperitivul cel mai cunoscut in lume este “Bellini” (cocktail cu prosecco și pulpă de piersică), in timp ce Spritzul venetian este cel mai consumat si mai raspandit.
Fritolle” sau “fritelle”, o variantă de gogoși foarte subțiri preparate special de Carnaval.  O altă specialitate zonală este “Il Pan del Doge”, pregatită din smochine, nuci, miere pe langă normalele ingrediente ale unui desert. Legată de tradiția romantică este rețeta de “Baci in gondola”- “Săruturi in gondola”.  Un desert specific delicios este biscuitele “Zaeti” preparat din faină de mălai si stafide.

Nu există o modalitate mai bună de a savura o cafea în atmosfera Veneției decât oprirea la una dintre cele două cafenele istorice ale pieței San Marco - Caffè Florian și Caffè Quadri. Caffè Florian a fost înființată în 1720 pentru a alimenta apetitul tot mai mare al Veneției pentru cafea, importată din Imperiul Otoman de către comercianții venețieni. Interiorul său strălucitor de oglinzi și stucaturi, marmură și fețe de masă albe, a fost un loc favorit pentru Casanova, Carlo Goldoni, Goethe, Mark Twain, Thomas Mann, Marcel Proust, Ernest Hemingway, Claude Monet sau Charlie Chaplin.

Venețienii percep acea taxă numită ”coperto” pentru orice consumi, stând la masă. Pentru ceea ce comanzi la bar, coperto e zero. „Bacaro” este termenul pe care venețienii îl folosesc pentru baruri, acele baruri care oferă aperitivul tipic venețian cu o „ombra” (pahar mic de vin) și un „cicchetto” (ceva tipic de mâncat).

Venețienilor le place să-și ia puțin timp după muncă pentru a se bucura de vibrațiile atmosferei de lângă canal, cu un pahar de vin sau poate cu un spritz. Se oprsc de obicei la 3-4 baruri înainte de a merge acasă și asta este ceea ce numesc „un tur bacaro”.

Cu siguranță cunoști cuvântul „ciao”, care este cea mai comună formă de salut în Italia. Acest cuvânt din 4 litere își are originea într-o expresie pe care venețienii obișnuiau să spună „s-ciào vostro” – însemnând literal „Sunt sclavul tău” – care poate fi comparată cu modul englezesc de a spune „la serviciul tău”. De-a lungul timpului, expresia a fost scurtată la „ciao”, care este cea pe care toată lumea o folosește astăzi.   

Dar există un lucru despre gondolă pe care probabil nu îl știi: nu a fost întotdeauna neagră. De fapt, familiile aristocratice venețiene obișnuiau să-și decoreze și să-și coloreze gondolele pentru a-și etala puterea și bogăția. Dar împodobirea acestei gondole a devenit degenerantă, așa că guvernul a declarat că din acel moment gondolele vor fi doar negre, pentru a evita orice fel de competiție între familii.

Pentru mai multe detalii despre această croazieră, vezi aici, OFERTA NOASTRĂ!



SOURCE AND TAGS