Bran – alegerea potrivită pentru o vacanță de vis



Bran – alegerea potrivită pentru o vacanță de vis

Bran este locul ideal de vizitat pentru iubitorii de natură și aventură în egală măsură. Indiferent că ești în căutare de o escapadă romantică, un weekend la munte sau o vacanță cu cei mici, Bran acomodează turiști pe tot parcursul anului și este recomandat tuturor categoriilor de vârstă. Situat la doar 24 km de Brașov în Județul cu același nume, oferă relaxare, aer curat, peisaje spectaculoase, locuri istorice de vizitat și trasee de drumeții iar comunitățile din împrejurimi au o identitate culturală semnificativă și merită să fie luate în calcul.

Recunoscut pentru peisajele naturale uluitoare dar și pentru multitudinea de activități destinate tuturor bugetelor și vârstelor, Bran te va surprinde în mod plăcut și este o locație pe care sigur o vei recomanda prietenilor. Bran atrage de la an la an un număr considerabil de turiști și reprezintă o destinație populară atât pentru vizitatorii din România cât și pentru cei de peste hotare.

Posibilitățile de cazare în zone sunt diverse și pentru toate tipurile de buget iar restaurantele din zonă oferă meniuri tradițional românești, produse din vânat local sau chiar bucătărie internațională.

Locuri de vizitat în Bran

Desigur, pe departe cea mai importantă atracție din Bran este Castelul Medieval Bran datorită conexiunii presupuse dintre acesta și legenda contelui Dracula. Construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic, această operă arhitecturală este învăluită în mister și controverse. Castelul Bran se situează în topul celor mai frumoase castele din Europa și găzduiește o impresionantă colecție de piese de mobilier de epocă, costume medievale, armuri și opere de artă și poate fi vizitat în regim de muzeu. Dacă vizitezi Domeniul Bran, e bine să rezervi ceva timp pentru că acesta cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri fermecătoare, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana. Tot în proximitatea castelului, puteți face și o oprire la Castelul Bântuit – muzeu de tortură medievală interactiv. Iar dacă ai parte de o zi însorită, vizita la Domeniul Bran va fi una memorabilă.

Muzeul Național Bran, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale este un alt punct de interes ce va aduce plus valoare călătoriilor tale. Acesta deține un patrimoniu cultural de mare valoare artistică, istorică, documentară și etnografică, nucleul colecțiilor fiind reprezentat de obiectele provenite din colecțiile regale ale Castelului Bran și reprezintă o vizită demnă de menționat.

Mânăstirea Bran, poziționată la o altitudine de 1000 m pe dealul Balabanului, într-un cadru natural de excepție. Poți planifica chiar și un picnic aici, peisajul este unul cu adevărat mirific și greu de descris chiar și de cele mai reușite poze. Interiorul mânăstirii este de un farmec aparte și poți alege să te plimbi pe cărările dealului Balabanului adimirând pe de-o parte Bucegiul și Postăvarul și de cealaltă parte Piatra Craiului, masive impunătoare care conferă priveliști unice și de neratat.

Drumeții și distracții pentru toate vârstele

În sezonul rece, la doar 3km de centrul Branului, pârtia Zănoaga Bran atrage iubitorii de sporturi de iarnă. Accesibilă urcând pe drumul Porții, ansamblu de pârtii constituie primul domeniu schiabil din zona Bran și cuprinde 3 pârtii, fiecare cu teleschi propriu. Pârtia Clincea are aproape 680 m, Sub Teleferic 650 m iar Junior, cea mai mică, 220 m. Capacitatea totala de transport este de 1500 turiști pe oră și zona oferă toate facilitățile necesare.

Zona Bran este recunoscută pentru numeroasele trasee montane și drumeții pe care le oferă tuturor categoriilor de vârstă. Se poate alege un traseu ușor sau drumeții cu un grad mai ridicat de dificultate iar localnicii sunt mereu foarte deschiși la recomandări. Pentru trasee mai dificile poți apela la serviciile unui ghid sau chiar poți închiria ATV-uri. Dintre acestea Munții Piatra Craiului și Cheile Grădiștei sunt cele mai cunoscute, unde datorită altitudinii, peisajele sunt aproape ireale. La Cheile Grădiștei spectacolul grandios al naturii ce dezvăluie Craii Carpaților și legendarii munți Bucegi este completat de cascada de apă ce curge pe travertin. Munții Piatra Craiului sunt recunoscuți pentru dificultatea lor în trasee dar și pentru vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului cu o altitudine de peste 2 mii de m.

Explorează vecinătățile

În funcție de perioada anului în care alegi să vizitezi, în Bran și zonele limitrofe au loc o multitudine de activități și sărbători tradiționale la care poți participa. În luna martie se trimit oile la munte, în luna aprilie este selectat cel mai bun crescător de animale, în luna mai se măsoară laptele, în luna iunie Irnea găzduiește Jocurile Olimpice de vară, iar pe 20 iulie, Moieciu găzduiește Târgul de vară. În luna august are loc Târgul Pantelimon precum și Nedeea Munților din Fundata. În lunile septembrie și octombrie are loc binecunoscuta hoinărire a oilor, care este momentul în care vin oile din munți precum și târgul de toamnă cu bunuri ecologice.

La doar 15 minute cu mașina, poți ajunge în Zărnești. Aici vei găsii Wolf Park Adventure ce ofera o varietate impresionantă de activității iar iubitorii de animale pot vizita și rezervația de urși – Liberty Zărnești, acesta fiind un sanctuar natural ce organizează tururi cu ghid. Singurul dezavantaj aici este că, din motive de siguranță, locația nu primește copii cu vârsta mai mică de 5 ani și chiar trebuie să prezentați documente care să ateste vârsta celor mici. Tururile ghidate organizate aici acceptă un număr maxim de 50 de persoane. Înființat în 2005 și deschis către publicul larg în 2008, sanctuarul Liberty se întinde pe o suprafață de 69 de hectare de pădure și este cea mai mare rezervație de urși bruni din lume, singura de acest fel din România. Majoritatea urșilor ce își au căminul aici au fost salvați din captivitate și astăzi locația se mândrește cu peste 100 de exemplare. Au ofertă de reduceri pentru copii și studenți iar pentru a evita aglomerația este recomandat ca biletele să fie să fie achizitionate online.

Cel mai important oraș din vecinătatea Branului este Brașov și de multe ori a vizita Bran înseamnă o oprire în Brașov, în mod special dacă alegi să călătorești cu trenul către această destinație. Accesul cu trenul se face ușor din toate zonele țării și de la Autogara Brașov se pleacă către Bran o dată la 30 de minute în timpul săptămânii și la 1h în weekend.

Brașov, capitala județului ce îi poartă numele, este orașul cel mai des vizitat de către turiști și este, totodată, unul dintre principalele centre economice, culturale și sportive ale țării. De la monumentele istorice și edificiile religioase la pârtiile de schi celebre  sau drumețiile prin munți, de la plimbări prin centrul vechi al orașului până la târguri artizanale sau handmade organizate periodic, toate contribuie la crearea unor experiențe de vis și Brașov trebuie trecut în lista opririlor. Dintre cele mai apreciate puncte de interes amintim: Biserica Neagră și Piața Sfatului, Poarta Ecaterinei, Bastilionul Tesătorilor, Turnul Alb, Cetățuia de pe Strajă.

Pe scurt, Bran reprezintă garanția unei vacanțe reușite iar dacă te-am convins deja să-ți petreci următoarea vacanță în Bran, ne poți contacta pentru a-ți oferi mai multe detalii despre pachetele noastre turistice.


SOURCE AND TAGS