Cinci lucruri interesante despre Cuba



Cinci lucruri interesante despre Cuba

În general, Cuba este recunoscută pentru mașinile sale clasice, faimoșii revoluționarii și excelentele trabucuri cubaneze, dar există multe alte lucruri care fac din această insulă din Caraibe un loc fascinant. Iată câteva detalii interesante și mai puțin cunoscute despre Cuba:

Crăciunul a fost interzis în Cuba timp de 30 de ani

Când guvernul comunist al lui Fidel Castro a venit la putere în 1959, Cuba a fost declarată stat ateu. În 1969, Castro a abolit Crăciunul ca sărbătoare oficială, motivul fiind că a avut un impact negativ asupra producției de zahăr a țării. Interdicția de 30 de ani a Crăciunului din Cuba a luat sfârșit în 1997, după vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în țară. Perioada în care Crăciunul a fost interzis este denumită local Las Navidades Silenciadas (Crăciunul tăcut). Chiar și astăzi în Cuba Crăciunul este o zi de lucru normală.

Cuba are una dintre cele mai mari rate de alfabetizare din lume

Cuba are o rată de alfabetizare de 99,8%, una dintre cele mai ridicate din lume. În urma revoluției cubaneze, guvernul lui Castro a lansat Campania de alfabetizare cubaneză cu scopul de a aboli analfabetismul și de a face școala accesibilă tuturor, în special persoanelor din medii marginalizate. Educația a devenit obligatorie în Cuba până la 15 ani, iar școlile și universitățile private au fost naționalizate. Cubanezi alfabetizați, unii cu vârsta de 16 ani, au fost trimiși în zonele rurale pentru a-i învăța pe ceilalți adulți și copii să citească și să scrie. Această campanie de alfabetizare a fost de succes și a durat de la 1 ianuarie până la sfârșitul lunii decembrie 1961.

Dominoul este un joc foarte popular în Cuba

În majoritatea cartierelor cubaneze se pot observa bărbați care joacă domino pe stradă. În Cuba dominoul este o metodă de a relaționa cu ceilalți și o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber. În fiecare zi, pe străzi sunt jucătorii care stau în jurul meselor și joacă domino ore întregi. Unele cartiere au chiar propriile turnee, cu două perechi de jucători jucând unul împotriva celuilalt. Jocul de domino este, de asemenea, un prilej de a te distra cu prietenii și de a vorbi despre realitățile din țară.

Arderea păpușilor de cârpă a devenit o tradiție de Revelion

În ajunul Anului Nou mulți cubanezi ard păpuși de cârpă în mărime naturală pentru a-și lua rămas bun de la vechiul an. Această tradiție a fost aproape eradicată după Revoluția cubaneză, dar recent a devenit din nou populară. Cubanezii se adună de obicei pe străzi și în piețe pentru a arde păpușile numite “monigotes” la miezul nopții.

Son Cubano - un gen muzical cu un farmec unic  

În Cuba cel mai popular dans este salsa, iar cel mai popular gen muzical este Son Cubano. La fel ca multe alte genuri muzicale cubaneze, Son Cubano conține influențe muzicale spaniole și africane. Genul a apărut în estul Cubei la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost popularizat de trupa cubaneză Buena Vista Social Club. Son Cubano rămâne un gen muzical foarte popular, cântat adesea în cluburile din Santiago de Cuba. Son Cubano iese în evidență față de alte genuri muzicale cubaneze prin amestecul său interesant și captivant de instrumente (bongo, trompete, pian și chitară), unică în lume.

Dacă vrei să afli mai multe lucruri interesante despre Cuba, poți să experimentezi totul live rezervând un sejur în Cuba. Contactează-ne pentru mai multe informații despre pachetele noastre turistice.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare