Lucruri fascinante pe care nu le știai despre Azerbaidjan



Lucruri fascinante pe care nu le știai despre Azerbaidjan

Deși este o destinație mai puțin populară printre turiștii români, Azerbaidjanul este o țară superbă, care merită descoperită. Iată câteva aspecte pe care cu siguranță nu le știai și care te-ar putea convinge să-ți rezervi un sejur în Azerbaidjan.

Azerii servesc ceaiul cu gem

Azerii sărbătoresc orice ocazie specială cu ceai, care este îndulcit de cele mai multe ori cu gem și aromat cu cimbru, lămâie, mentă sau apă de trandafir. Dacă alegi un sejur în Azerbaidjan, te vei putea bucura de această experiență, servind o ceașcă de ceai Azerchay din cupele speciale, numite de localnici "armoudes".

Pâinea este sacră


Când pâinea se învechește, aceasta nu se aruncă direct la gunoi. Azerii pun pâinea veche în pungi speciale, separate de restul gunoiului, pentru a-și arăta astfel respectul față de alimentul sacru. Atunci când din greșeală scapă o bucată de pâine pe jos, azerii o sărută, pentru a-și cere  astfel scuze pentru gestul lor. Atenție deci la orice gest legat de pâine, dacă vei avea ocazia să participi la o masă alături de azeri.
Caii azeri sunt renumiți
Calul Karabakh – renumit pentru viteza, inteligența și rezistența sa la efort – este una dintre cele mai vechi rase de cai din lume și a devenit un simbol național al Azerbaidjanului. În vechime, carnea de cal era consumată pe scară largă în Azerbaidjan, însă astăzi în meniul restaurantelor azere nu există decât preparate din carne de miel și vită.

Azerilor le plac proverbele

Locuitorii Azerbaidjanului sunt înțelepți, blânzi și au simțul umorului. Dacă vei avea ocazia să discuți cu un azer, s-ar putea ca acesta să-ți povestească despre numeroasele proverbe folosite de ei în diverse situații. Printre cele mai cunoscute proverbe azere amintim:  „Nu poți face o supă bună folosind carne ieftină”, „Politețea nu se vinde la bazar” și „Încercând să trag de sprânceană, am ajuns să mă lovesc la ochi”.

Copiii azeri sunt scăldați în apă sărată

Conform cerdinței locale, dacă nou-născuții sunt spălați cu apă sărată, aceștia vor crește mai puternici, mai sănătoși și mai curajoși. De aceea, cât sunt mici, sunt scăldați în apă cu sare. Un alt aspect care v-ar putea mira este faptul că unghiile și părul celor mici se taie abia după prima lor aniversare.

Neft Dașları - un oraș construit pe piloni

Așezarea Neft Dașları a fost inițial o platformă petrolieră cu câteva alei înalte ce ieșeau din Marea Caspică. Astăzi, Neft Dașları este un întreg mare construit în întregime pe piloni. Așezarea a fost construită în 1949 și mai multe comunități au început să apară în jurul brutăriilor, magazinelor, zonelor culturale, pensiunilor și hotelurilor. Dacă ești pasionat de fotografie, aici poți surprinde cadre impresionante.

În capitală poți călători cu barca

În Baku vei putea descoperi Mica Veneție, o cale navigabilă creată de om care unește magazine, restaurante și locuri de divertisment. Această rețea de insule, conectate prin poduri și alei poate fi admirată de vizitatori la bordul unei gondole. Ai putea și tu să parcurgi acest traseu minunat, dacă alegi Azerbaidjanul ca destinație de vacanță.

Gazele sunt o bogăție naturală

Aflat în apropiere de Baku, Muntele de Foc (Yanar Dag) ce ascunde uriașe zăcăminte de gaze subterane, a încântat călătorii și cuceritorii de secole: în secolul al XIII-lea, exploratorul Marco Polo a scris despre incendiile misterioase care ardeau în peninsula. Gazul natural este o mare bogăție a Azerbaidjanului: în 2013, aici s-au produs 29 de miliarde de metri cubi de combustibil.

Cei mai mulți vulcani noroioși de pe planetă


Azerbaidjanul are cei mai mulți vulcani noroioși de pe planetă – mai mult de 400. În anul 1982, vulcanii Boyuk Kenizdag, Ayranteken și Dashgil situati în Gobustan și vulcanului Lokbatan din Lokbatan au primit statutul de monumente naturale. În 2004, cel mai mare vulcan de noroi din lume, situat pe teritoriul Azerbaidjanului, a intrat în Cartea Recordurilor, iar în 2009 vulcanii noroioși din Azerbaidjan au fost incluși pe lista „Minunilor lumii”.

Cele mai frumoase covoare

Muzeul Covoarelor din Azerbaidjan a fost deschis în 2014, în Baku, pe malul mării, într-o clădire care are forma unui covor uriaș. În interior, vei putea admira numeroase covoare noi și vechi, din toate zonele țării –și vei putea participa la demonstrații de țesut.  

Dacă vrei să aflii mai multe despre sejururile oferite de Holiday Office în Azerbaidjan, contactează-ne pe mail la office@holidayoffice.ro și îți vom oferi toate detaliile de care ai nevoie.



SOURCE AND TAGS