3 motive pentru care ar trebui să vizitați Quba


3 motive pentru care ar trebui să vizitați Quba

Capitala Khanatului Quba la mijlocul secolului al XVIII-lea, Quba este acum binecunoscută pentru covoarele, peisajul și delicatesele dulci care se găsesc aici. Moscheea Dzhuma, Cetatea Gilgilchay și multe alte moschei și mausolee sunt doar câteva dintre reperele arhitecturale și istorice care pot fi găsite în oraș.

Unul dintre principalele orașe ale Azerbaidjanului, Quba este situat pe pante superbe la 170 de kilometri nord de Baku. Aici puteți să descoperiți situri istorice, tradiții și meșteșuguri uitate, arome aparte și peisaje inedite. O locație turistică ce oferă acel „altceva” și o face cu măiestrie.

Iată 3 dintre principalele atracții turistice care fac Quba o destinatie de neratat!

Moschei si Mausolee

Construcția moscheii Dzhuma în secolul al XIX-lea marchează începutul istoriei sale. Moscheea Juma are o formă distinctivă care este exclusivă pentru moscheile Quba și nu este tipică moscheilor din Azerbaidjan. Structura are o formă de cilindru fațetat, care este similară cu un octogon obișnuit.

Deși moscheea poate părea mică în dimensiuni la prima vedere, este de fapt foarte încăpătoare. De îndată ce intri în moschee, observi cât de generoasă este. Moscheea are o cupolă mare cu un diametru de 16 metri în interior și arta specifică îi decorează pereții impunători.

Trei mausolee din secolul al XVI-lea din Evul Mediu pot fi găsite în orașul Agbil Quba. Localnicii numeau mormintele „Pirs of Agbil” sau „Four Agbil”, ceea ce indică faptul că existau de fapt patru morminte.

Doar două dintre aceste trei mausolee au supraviețuit până în acest moment după distrugerea primului, cunoscut sub numele de Shah Murad, care a fost construit în 1553. Al treilea mausoleu, Sheikh Maziyyad Mausoleum, este complet diferit de celelalte două mausolee.

Mausoleul Sheikh Maziyyad are un design pătrat, care îl deosebește de celelalte două mausolee și indică faptul că ar fi și cel mai semnificativ dintre toate.

Covoarele din Quba

Georgia, Armenia și Azerbaidjan au toate tradiții textile de lungă durată în regiunea Caucaz. Azerbaidjan, și în special Quba, este locul de vizitat dacă doriți să explorați acest tip de artă sau piețele de covoare specifice, deoarece modele regionale sunt mai distinctive decât orice alt loc de pe planetă. O sursă de inspirație și un răsfăț pentru iubitorii de artă manuală.

La fel de mult ca orice altceva, țesutul covoarelor – sau, mai precis, înnodarea covoarelor – este o componentă a culturii azere. În 2010, UNESCO a recunoscut potențialul de povestire al țesăturii de covoare și importanța culturală ca o componentă a patrimoniului cultural imaterial al Azerbaidjanului. Astăzi, meșteșugul este încă practicat în toată țara, deși nu la fel de des ca odinioară.

Femeile din Azerbaidjan țes covoare iarna folosind lână de oaie care a fost colorată organic. Acestea sunt covoare, nu kilim-uri, prin urmare sunt create prin înnodarea firelor la o urzeală de fundație într-un model complex de vopsea după numere. Firele înnodate trebuie să fie strâns comprimate înainte de a fi tăiate deoarece covoarele au o grămadă foarte scurtă.

La Qadim Quba, până la șase persoane pot lucra una lângă alta pe un singur covor în timp ce folosesc războaie metalice. Alte femei lucrează singure la covorașe de rugăciune Sajjadah (acestea sunt covoare de suprafață mare), un adevărat spectacol de îndemânare și talent.

Aşadar, o vizita în piețele de covoare din Quba este o experienta unica, vibrantă și artistică, o călătorie în timp și o incursiune în frumos.

Fortăreața Gilgilchay

Zidul Cetății Gilgilchay, construit în secolele al V-lea și al VI-lea de către dinastia sasanidă iraniană, este una dintre cele mai semnificative și notabile structuri arhitecturale din regiunea Quba și Khachmaz.

Cetatea a ocupat un teritoriu vast de-a lungul râului Gylgilchai, s-a extins până la Marea Caspică și s-a ridicat în zonele înalte. A fost o fortificație remarcabil de eficientă, după cum o demonstrează fragmentele care au supraviețuit.

Pereții aveau în jur de 9 metri înălțime și peste 6 metri grosime. O mulțime de turnuri, fiecare de aproximativ 15 metri înălțime, au fost împrăștiate în jur, la 20 până la 30 de metri unul de celălalt.

Lângă zidul Gilgilchay au fost descoperite rămășițele a trei forturi. Unul dintre aceste forturi avea aproximativ dimensiunea unui mare oraș antic.

Dacă deja te-am convins să-ți petreci următoarea vacanță în Quba, contactează-ne pentru a-ți oferi mai multe detalii despre pachetele noastre turistice.


SOURCE AND TAGS