Sibiu - Destinația care și-a câștigat aprecierea în acest an



Sibiu - Destinația care și-a câștigat aprecierea în acest an

Sibiu, un important hub cultural și comercial din sudul Transilvaniei, este o locație de neratat. Cartierul istoric al orașului este unul dintre cele mai bine întreținute din țară, și este plin de ziduri și fortificații care datează de sute de ani. De la începutul secolului al XXI-lea, Sibiul a atras mult interes pentru cultură, istoria, gastronomia și arhitectura eclectică, care include „casele cu ochi” omonime care i-au câștigat porecla orașului.

Orașul Sibiu este menționat pretutindeni pentru ochii caselor. Fuziunea ciudată a influențelor germane și maghiare regăsite în Sibiu este responsabilă pentru stilul unic de arhitectură, care include ferestre construite în pod, folosite inițial pentru răcire. Foarte multe dintre aceste case au fost construite cu mult timp în urmă, unele datând din secolul XV. Rezultatul este fantastic; fiecare casă pare vie și se uită la turiști. Mai multe surse susțin că designul lor a fost menit să sperie oamenii. După ceva timp, te obișnuiești cu acea senzație și începi să prețuiești stilul unic al Sibiului.

Un oraș de explorat la pas

Sibiul este un loc minunat de explorat pe jos. Este foarte plăcut să te plimbi fără țintă și să te pierzi ocazional printre casele colorate și aleile șerpuitoare. Mulți vizitatori pur și simplu rătăcesc fără țintă. Deși similare, părțile superioare și inferioare ale orașului au unele diferențe, în special în ceea ce privește atmosfera. Sibiul ar putea fi ușor comparat cu orașul vechi din Praga, datorită fortificațiilor vechi și aerului romantic. Pur și simplu necesită o mică urcare a scărilor pe Strada Turnului sau Pasajul Scărilor pentru a te bucură de ambele tipuri de atmosfera din oraș, ambele fiind excelente. Centrul orașului este Piața Mare, care are un număr mare de cafenele și localuri unde, într-o zi caldă, poți să stai afară și să privești oamenii (sau să privești casele frumoase care privesc oamenii).

Locația care are cea mai vintage atmosfera este Cafe Wien, printre primele din Sibiu. Cu mesele sale rotunde compacte, scaunele din lemn de epocă și canapelele luxoase, seamănă cu renumită Cafe Hawelka și pare să fi fost transportată direct din Viena. În timp ce interiorul este spațios, dar oarecum înghesuit, terasa în aer liber oferă o priveliște uimitoare asupra orașului de jos.

Unul dintre cele mai celebre locuri pe care le poți descoperi în explorările tale în Sibiu, este Podul Minciunilor, numit și podul culcat și este un „must” al pozelor din Sibiu. Acesta este un pod metalic, o pasarelă pietonală ce face legătura dintre Piața Mică și Piața Huet și legenda spune că pe acest pod dacă minți, minciunile îți vor fi descoperite. Inițial a căpătat această denumire deoarece „culcat” în dialectul săsesc înseamnă și „minciună”, de aici și confuzia ce i-a adus faima ulterioară. Acest pod este primul din România ce a fost realizat din fontă turnată și al doilea în România, iar el poartă una dintre cele mai frumoase povești ale zonei, dar pe care vă lăsăm să o descoperiți singuri.

Sibiu te va surprinde plăcut dacă îl prospectezi la pas și sigur nu va dezamăgi exploratorul din tine. El este renumit și pentru curțile sale „ ascunse”, unde, departe de privirile curioase, vei găsi pub-uri sau terase retrase, unde se organizează ateliere de meșteșuguri sau spectacole de teatru și serate tematice.

Locuri de vizitat în Sibiu

Muzeul Brukenthal, care adăpostește peste o mie de lucrări de artă ale unor artiști cunoscuți este una din atracțiile principale și este cel mai vechi muzeu din România. Galeriile de Artă Europene, Galeriile de Artă Române și Galeriile de Artă Contemporană, cele trei divizii ale muzeului, prezintă în prezent o colecție incredibil de vastă și variată de picturi, sculpturi, gravuri și hărți. Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel, Franz Neuhauser, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, și mulți alți artiști au lucrări expuse în muzeu.

Palatul, un monument baroc, este demn de remarcat nu doar pentru colecția sa extinsă, ci și pentru arhitectură, caracteristicile interioare și exterioare și mobilierul conservat rafinat, cea mai mare parte dintre acestea având mai bine de 200 de ani. Toată suita muzeelor din Sibiu se poate vizita pe bază de bilet unic și ele oferă cu adevărat lucruri la fel de unice de văzut. Amintim aici alături de Muzeul Brukenthal, sala lui polivalentă și Galeriile ce îl alcătuiesc, și : Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Vânătoare „August Von Spiess”, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Istorie „Casa Altemberger”.

Se spune că dacă vizitezi turnurile Sibiului într-o zi cu cer senin poți vedea și Munții Făgărașului, așa că nu rata ocazia de a urca într-unul din cele două turnuri care veghează orașul. Turnul Sfatului care face legătura între Piața Mare și Piața Mică și Turnul Bisericii Evanghelice din Piața Huet.

Tot în Sibiu poți merge să vizitezi și Abația Cârța, singura mănăstire cisterciană din România, Pasajul Scărilor, locul unde găsești și cel mai vechi și de tradiție restaurante din România, Parcul Sub Arini, unul dintre primele parcuri din România sau Muzeul Locomotivelor. Așadar, o escapadă la Sibiu este un lucru de repetat, pentru că nu ai timp să te bucuri de tot ceea ce acest oraș oferă.

Explorează vecinătățile Sibiului

Cu mașina personală sau transportul în comun, zonele din proximitatea Sibiului au la fel de mult de oferit precum orașul în sine și merită cu desăvârșire atenția, dar mai ales efortul.

La mai puțin de 20 min cu mașina ajungi către un alt loc de poveste, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Acesta este un muzeul în aer liber ce găzduiește tipuri de case rustice din vremuri de mult apuse, și are un iz pitoresc ce face pe mulți să îi calce pragul, nu doar o dată. Dacă ai ajuns aici este păcat să nu faci și o oprire la Grădina Zoologică care este chiar în proximitatea muzeului. Încă de la intrare vei fi întâmpinat de un copac secular ce veghează zona de mai bine de 600 de ani, iar această Gradină este una îngrijită, cu spații generoase pentru animale. Poți opta chiar și pentru o plimbare cu barca pe lacul din interior, iar prețurile sunt extrem de accesibile dacă nu chiar prea mici pentru frumusețea locului.

Ocna Sibiului este un alt loc ce trebuie cel puțin menționat mai ales pentru ce iubesc pădurile și este ușor accesibil mai ales cu mașina. La doar 20 de minute distanță, această stațiune a devenit faimoasă datorită lacurilor heliotermice formate pe locul unor vechi mine de sare surpate și este împrejmuită de păduri de stejari. Un loc de vis pentru drumeții și momente de relaxare.

Castelul de Lut Valea Zânelor, situat în Porumbacu de Sus, la circa 30 de minute cu mașina și foarte aproape de Ocna Sibiului. Acest loc este o escapadă într-un tărâm aparte al poveștilor și basmelor și reprezintă o experiență aproape ireală. Dacă prindeți o zi însorită veți simți că ați călătorit în timp.

Pentru cei ce plănuiesc să viziteze Sibiul în sezonul rece, stațiunea Păltiniș, situată la aproximativ 32 km de orașul Sibiu este un adevărat paradis pentru amatorii de schi și sporturi de iarnă și tot aici poți vizita și Casa memorială Constantin Noica.

Iată deci câte motive sunt pentru care Sibiu și-a câștigat popularitatea ca o destinație europeană de top. Pe lângă faptul că are un centru al orașului potrivit pentru un platou de film, este unul dintre locurile în care poți experimenta rafinamentul și multiculturalismul României.

Sibiul este o bijuterie culturală cu mai multe fațete și cu un aer regal. Escapadă ideală în oraș poate avea toate componentele necesare pentru o vacanță de vis, așa că nu uita să verifici ofertele noastre pentru acest oraș!


SOURCE AND TAGS