Sinaia, destinația potrivită pentru vacanță!
- Valentin Capraru
- /
- 19 septembrie 2022

Sinaia, destinația potrivită pentru vacanță!
Sinaia, un orășel fermecător din România, este situat la est de Munții Bucegi și la mai puțin de 50 km sud de Brașov. Are împrejurimi uimitoare și peisaje montane de vis, iar zilele petrecute aici vor fi cu siguranță memorabile. Stațiunea montană cunoscută și sub denumirea de „Perla Carpaților”, reprezintă o combinație unică de natură, activități și arhitectură aparte, demnă de numele primit.
Sporturile de iarnă, în special schiul alpin și drumețiile, sunt ambele destul de populare în oraș. Cele mai importante obiective turistice sunt Mănăstirea Sinaia, Castelul Peleş, Castelul Pelişor, Cazinoul Sinaia, Gara Sinaia, Casa Luminiș (a servit drept casă de vară a muzicianului român George Enescu).
Mănăstirea Sinaia
Mănăstirea Sinaia, care și-a luat numele de la Muntele Biblic Sinai, a fost inspirația pentru numele orașului. Cele două biserici și curțile mănăstirii, care sunt locuite de călugări creștini ortodocși, pot fi vizitate, și merită!
În mijlocul fiecărei curți se află o biserică modestă în stil bizantin, cunoscute sub numele de Biserica Veche și Biserica Mare. Au un farmec nobil și vintage, și o atmosferă de liniște binefăcătoare. Nuanțele strălucitoare ale picturilor și mozaicurilor interioare sunt uimitoare, iar multe dintre ele descriu povești biblice.
Castelul Peleş este atât de impresionant, încât poate fi singurul motiv pentru a vizita Sinaia, deși recomandăm câteva zile în acest peisaj montan superb.
Castelul Peleș
Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Acest castel neorenascentist, înconjurat de Munții Bucegi, a fost creat pentru Regele Carol I al României, care s-a îndrăgostit de peisaj în prima sa vizită în zonă și și-a făcut aici reședința de vară.
Datorită camerelor frumos mobilate și a numeroaselor sculpturi în lemn, nu este doar un design elaborat, ci emană și o ambianță neobișnuit de caldă și primitoare. Acesta găzduiește unele dintre cele mai importante colecții de artă din Europa de Est, inclusiv sculpturi, statui, picturi, mobilier, armuri, vitralii, fildeș, ceramică, tapiserii și covoare.
Biblioteca Regală, Sala de muzică cu mobilierul său distinctiv și opulență Suită Imperială cu decorul său baroc austriac sunt de neratat. Castelul Peleș este unul dintre cele mai moderne castele din lume și are peste 160 de camere (și aproximativ 30 de băi). Este primul castel din lume care funcționează în întregime cu energie electrică.
Grădina castelului și terasele sunt completări minunate ale proprietății și care sunt deschise publicului gratuit. Petreceți 30 de minute plimbându-vă pe drumurile de marmură, admirând scările, terasele, fântânile și statuile. La Castelul Pelişor se poate ajunge pe una dintre aleile ce pleacă de la castel, este imediat adiacent cu Peleş şi este o componentă a aceluiaşi complex. Castelul Pelişor în stil Art Nouveau este mai mic, cu doar aproximativ 70 de camere și găzduieşte colecţii impresionante de mobilier şi sticlărie.
Urșii, căprioarele, mistreții, lupii, vulpile și râșii sunt printre cele mai importante creaturi sălbatice din Sinaia și din împrejurimi. Păstrăvii prosperă în pâraiele limpezi ale zonei, iar mierla, vulturul pleșuv și cocoșul de munte sunt doar câteva dintre păsările care se înalță deasupra zonei. Zona este recunoscută pentru peisajele extraordinare și multitudinea traseelor de drumeții ce ademenesc turiștii de toate vârstele. Și dacă nu aveai de gând să faci o drumeție, există șanse mari să faci măcar una.
Explorează împrejurimile
Castelele și structurile opulente din Sinaia au un fundal minunat pe vârfurile Munților Bucegi. În plus, oferă șanse nelimitate dacă vă plac drumețiile. Tot aici se află telecabina cu cea mai mare înălțime din România. Deși Telegondola Sinaia este situată în zona Furnică, dacă sunteți pregătit pentru o călătorie mai lungă, puteți ajunge acolo pe jos din centru.
Telegondola (Telefericul) urcă peste 2000 de metri și este împărțită în două secțiuni. Luați unul dintre traseele care încep din partea de sus a gondolei dacă sunteți pregătit pentru o drumeție serioasă, care va fi recompensată la final cu peisaje uluitoare.
Evenimente culturale
Sinaia este orașul gazdă pentru multe evenimente de marcă ale țării. Din acestea amintim: Festivalul Sinaia Forever, organizat anual, în ultimul weekend al lunii septembrie, festival ce reunește cu succes evenimente artistice, culturale și culinare. Circulația rutieră este închisă în centrul orașului pe perioada festivalului și necesită puțină atenție la accesul cu mașina dacă vizitați în perioada respectivă, dar se merită efortul. Cu ocazia Festivalului Internațional Enescu, au loc recitaluri și concerte simfonice, susținute la Cazinoul din Sinaia, iar dacă alegi să vizitezi în luna Octombrie vei putea urmări și Trofeul Sinaia Forever, competiție auto din cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă, ce se organizează cu o frecvență anuală.
SOURCE AND TAGS