Tanzania: In safari, totul e despre răbdare



Tanzania: Ghid de calatorie

O întâlnire cu animalele în habitatul lor natural, în Africa, este cel mai bun mod de a le înţelege situaţia, măreţia, frumuseţea. Iar Tanzania este una dintre destinaţiile unde ai şansa să vezi câteva zeci de specii pe care altfel, doar în documentarele de pe National Geographic le descoperi.

ZONE DE INTERES UNDE POTI MERGE IN SAFARI

  • Parcul National Tarangire

Situat in regiunea Manyara din Tanzania continentala (nordul tarii) si avand o suprafata de peste 2.850 de kilometri patrati, parcul gazduieste tot ce este mai frumos in materie de fauna, fiind faimos pentru densitatea sa mare de elefanti, copaci baobab seculari, peste 500 de specii de pasari si unul dintre putinele locuri din Tanzania unde ai sansa de a vedea antilope eland, gerenuk. Un loc, in care predomina dealurile domoale, culmile rotunjite, strabatut de raul cu acelasi nume , dar si locul preferat de intalnire al animalelor care vin de departe pentru a isi potoli setea, a se odihni dupa distantele lungi parcurse in cautarea ierbii celei mai verzi sau, dupa caz, al carnii celei mai fragede.


Cele doua perle ale coroanei safariului tanzanian

  • Aria de conservare Ngorongoro

Formata în jurul craterului surpat al unui vulcan străvechi din partea de sud a Văii Marelui Rift African, Aria de conservare Ngorongoro a fost inscrisa in patrimoniul UNESCO din 1979, fiind una din putinele zone, in care pastorii locali (tribul Maasai) pot coabita cu fauna salbatica.

Luați aproape 30.000 de mamifere mari și plasați-le în craterul unui vulcan stins, adăugați aproximativ 264 de kilometri pătrați de zone umede, păduri și pajiști, iar rezultatul este craterul Ngorongoro. Marginea craterelui este un loc panoramic cu vederi splendide peste lacul Manyara și valea Marelui Rift African, linia vulcanică care desparte Estul Africii de la nord la sud.

Dar cum a fost creat craterul Ngorongoro si ce este atât de unic la craterul Ngorongoro?

Pe lângă faptul că este cea mai mare calderă vulcanică intactă (neîntreruptă) de pe Pământ, craterul Ngorongoro este, de asemenea, un sanctuar natural pentru unele dintre cele mai dense populații de mamifere mari din Africa. Datorită naturii sale închise, craterul Ngorongoro și-a format propriul ecosistem.

Este renumit pentru splendoarea sa geologică și varietatea faunei și florei găsite într-o zonă uimitor de compactă. Solului vulcanic bogat în minerale, câmpiile cu iarbă scurtă ce cresc luxuriante pe podeaua craterului oferă pășunat pentru o multitudine de ierbivore (zebra, antilopa eland, gnu, gazelele lui Thomson și Grant, facoceri). Aceste turme mari atrag, la rândul lor, un număr remarcabil de prădători: hienele pătate, gheparzi, leoparzi, șacali, vulpi cu urechi de liliac – oferind vizitatorilor, unele dintre cele mai bune observări ale celor 5 Mari într-un singur loc (elefanți, bivoli, rinoceri, leu și leopard) din Africa de Est.

Populația de lei rezidentă a Craterului este, fără îndoială, una dintre cele mai mari densități din lume facand  craterul Ngorongoro sa fie o destinație atât de populară pentru safari. În consecință, leii de aici nu țin cont de vehiculele de safari – vor vâna la câțiva metri de un vehicul și chiar vor căuta răgaz de odihna la soare lângă unul!

O alta atractia principala din Crater este reprezentata de rinocerii negri, specie pe cale de dispariție care traiesc într-o secțiune a caldarii protejată de gardienii parcului si care pot fi văzuti adesea pe pajiștile deschise.

Singurii absenți neaștepți din cele peste 30.000 de mamifere care trăiesc în interiorul craterului sunt girafa și impala, presupunanduse ca s-ar datora lipsei pădurilor deschise și a anumitor specii de copaci.

Iubitorii de păsări pot admira aici o mulţime de specii înaripate, deosebit de frumoase: struţi, stârci kori, cocori-cu-coroană, stârci-de-cireadă, stârci cenuşii, păsări-secretar, ciugulitori-de-vite şi nenumăraţi flamingo pitici roz.


Se crede că Ngorongoro este un cuvânt onomatopeic numit de oamenii Maasai din regiune, pentru a descrie sunetul clopotului care atârnă în jurul gâtului vacii de plumb dintr-o turmă. Clopotul scoate un ecou „ngor ngor”, ceea ce i-a făcut pe păstorii locali să numească zona Ngorongoro.

Întrucât fauna sălbatică rămâne în caldera cu pereți abrupți pe tot parcursul anului, întrebarea când să mergi la Craterul Ngorongoro este mai puțin despre optimizarea experienței tale de vizionare a jocurilor și mai mult despre cu câți alți oameni și vehicule vrei să împărtășești Craterul. Lunile sezonului uscat sunt între iunie și octombrie, când temperaturile sunt mai răcoroase și observările de animale sunt cele mai reusite, dar acesta este și sezonul de vârf de safari, când mulțimi de turiști se îngrămădesc aici din toată lumea.

Cele două sezoane ploioase ale Tanzaniei sunt din aprilie până în mai și din noiembrie până în decembrie. Temperaturile sunt calde, iar drumurile din jurul calderii pot deveni destul de noroioase. Dar există mult mai puțini vizitatori în timpul anotimpurilor umede, iar craterul Ngorongoro se transformă într-o „Grădina Edenului” minunat de luxuriantă de culoarea smaraldului.

Pentru cei interesați de arheologie și paleontologie, Defileul Olduvai este fără îndoială cel mai important sit paleoantropologic de pe planetă, cercetarile efectuate ducand la descoperirea unor bogății de neegalat de date paleontologice și arheologice pentru studiul fazelor evoluției omului timpuriu.

În roca vulcanică din Olduvai au fost descoperite fosile hominide și faunale, unelte antice denumite acum Oldowan (un termen care se traduce ca fiind din "Cheile Olduvai"), care datează de acum aproximativ 3,6 milioane de ani si care au fost esențiale în înțelegerea evoluției umane.

Replici ale unora dintre fosilele descoperite în zonă, fosilele reale ale unora dintre animalele dispărute, pot fi văzute în Muzeul Olduvai Gorge. Laetoli este un alt loc, in care se pot descoperi amprente fosilizate (cele mai vechi urme găsite vreodată).

Pentru a controla traficul și a proteja mediul delicat, autoritatea zonei de conservare a craterului Ngorongoro eliberează permise de la ora 06:00-18:00 pentru a vizita podeaua craterului. Asta înseamnă că nu există opțiuni de cazare disponibile în interiorul cladarii.

Cu toate acestea, pe marginea craterului sunt amplasate diverse cabane și tabere de safari, unele oferindu-se printre cele mai spectaculoase priveliști din lume. Vizitaorii pot sta, de asemenea, pe pantele Văii Riftului sau în orașul Karatu din apropiere, dar veți călători aproximativ o oră înainte de a ajunge la crater. A va caza pe marginea craterului înseamnă că veți fi printre primii care coboară în calderă pentru jocul de dimineață.

  • Parcul National Serengeti

O campie nesfarsita (Serengeti provine din limba masailor, in traducere „campie nesfarsita”), ce masoara 1,5 milioane de hectare, potrivit Unesco, organizatie care l-a inclus in patrimonial World Heritage, fiind celebra pentru migratia anuala a antilopelor gnu, zebrelor și gazelelor lui Thomson.  

Situat intr-o regiune de savana africana din Tanzania de nord, la est de Lacul Victoria, parcul ocupa o suprafata de 30.000 km² si are in mare parte un relief de ses cu vegetatie tipica savanelor, spre sud apar coline, spre nord in regiunea de campie apar cranguri de salcami, in timp ce partea centrala este aproape complet lipsita de arbori. Tot aici, se poate vedea un copac exotic, originar din zonele tropicale ale Africii, Kigelia pinnata, al carui nume sugerează că produce cârnați, avand un fruct distinctiv care seamănă foarte mult cu carnea. Copacii Kigelia sunt adesea cultivați ca arbori ornamentali în multe părți ale Africii și Asiei, datorită florilor sale roșii frumoase și aromate.


Ati visat să plutiti peste savana Africii într-un balon cu aer cald?

Zborul deasupra parcului Serengeti are de obicei loc dimineața devreme, la răsăritul soarelui si dureaza aproximativ o oră.

  • Marea migrație în nordul Serengetiului

Marea migratie este o experienta unica ce trebuie traita intr-o viata, fiind cea mai mare miscare terestra a unei turme de animale, determinată de nevoia continuă de hrană si apa. Lucrul important de reținut este că Marea Migrație a Africii este alcătuită din turme mari independente, 60% dintre animalele aflate în migrație sunt gnu, urmate de zebră, gazela lui Thomson și eland, facand un tur circular intre lunile iulie si octombrie din Parcul Național Serengeti (Tanzania) pana in Rezervația Națională Maasai Mara (Kenya).

Pentru ca iarba scurta, bogata in fosfor, din Serengeti reprezinta dieta antilopelor Gnu, le determina sa urmareasca creşterea ierbii scurte, care depinde de ploile sezoniere.

Cele două specii, antilopa gnu si zebra călătoresc împreună nu pentru că sunt în mod necesar cei mai buni prieteni, ci pentru că fiecare are un set de adaptări, astfel incat  formeaza o echipa. Antilopele gnu pasc în mod predominant pe iarba scurtă, gura lor lată, rândul lat de incisivi şi buzele flexibile le permit să prindă lăstarii suculenți. Zebra, pe de altă parte, are dinții lungi din față concepuți pentru a tăia iarba lungă, astfel, zebra acționează ca o mașina de tuns iarba pregătind terenul pentru gnu.
In plus, antilopele gnu călătoresc alături de zebră pentru a profita la maximum de inteligența superioară a acestora. Zebra se pare că are amintiri mai bune și poate să-și amintească rutele de migrație de anul trecut, amintindu-și în mod egal atât locurile periculoase, cât și zonele de siguranță. Acest lucru este util în special când efectivele trebuie să traverseze râurile puternice din Mara și Grumeti. Daca antilopele gnu sar orbește in raurile de tranversare și speră la cele mai bune sanse de supravietuire, zebrele sunt mai bune la detectarea crocodililor și, prin urmare, transversare raurilor se face cu mai multa precautie.

O alta caracteristica importanta tine de fiziologia antilopelor gnu ce au nevoie să bea apa in fiecare zi, iar această nevoie a dezvoltat un miros incredibil de bine dezvoltat, care le permite să detecteze apă chiar și atunci când savana pare uscată.

In jurul lunii ianuarie a fiecarui an, migratia ajunge spre sud, deplasandu-se de-a lungul marginii de est a Parcului National Serengeti și în Zona de Conservare Ngorongoro. În primul rând, gnu, zebra și antilopa se adună aici timp de trei luni, turmele ocupă câmpiile cu iarbă scurtă care se întind pe versanții nordici inferiori ai zonelor înalte ale craterului Ngorongoro și în jurul Cheilor Olduvai.
Aproximativ 400.000 de pui se nasc aici într-o perioadă de două până la trei săptămâni sau aproape 8.000 de pui în fiecare zi (puiul de gnu poate merge între 3-7 minute de la naștere), aceasta concentrația uriașă de animale si abundența de pui vulnerabili fac ca și prădătorii din jur sa intre în acțiune, vânând cu ușurință datorită numărului mare de gnu si zebra.

După ce și-au născut puii în februarie și martie, în jurul lunii aprilie, turmele de gnu încep să se îndrepte spre nord-vest către iarba mai proaspătă a Serengetiului central, atrăgând cu ei mii de zebre și grupuri mai mici de antilope. Până în luna mai, coloanele de gnu se întind pe câțiva kilometri, pe măsură ce animalele încep să se adună lângă Moru Kopjes. In timpul sezonul de împerechere care începe spre sfârșitul lunii mai, testosteronul umple aerul, deoarece masculii zgomotoși concurează pentru atenția femelelor din turmă. De-a lungul „rutului”, călătoria continuă pe îndelete, cu gnu, zebre și gazele care pasc pe măsură ce merg.

În luna iunie, sezonul uscat începe cu concentrații mari de gnu în Vestul Serengeti și pe malul sudic al râului Grumeti. Fiecare animal care migrează trebuie să facă față provocării de a traversa râul locuit de crocodili (transversare care dureaza din iunie până în august), prima dintre multele întâlniri descurajatoare și tensionate pe râu. În general, râul Grumeti este mai puțin adânc și mai lent și nu oferă dramatismul traversărilor râului Mara.

Pe măsură ce iunie trece în iulie, sutele de mii de gnu și zebre continuă să se îndrepte spre nord, de-a lungul marginii de vest a parcului, către o barieră și mai riscantă: râul Mara, în nordul Serengeti. Aceste traversări ale râurilor sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai incitante evenimente sălbatice de pe Pământ. Ele încep de obicei la începutul sezonului de vârf în iulie, dar timpul depinde de natură.


Până în august, turmele s-au confruntat cu provocarea de a traversa râul Mara și sunt răspândite în regiunea de nord a Masai Mara, multe rămânând în nordul Serengeti. În anii în care râul are un debit mare, panica, confuzia de la treceri combinate cu atacurile prădătorilor, precum și curenții în creștere - pot provoca pierderi masive de antilope gnu. Însă, chiar și în anii in care debitul de apă este diminuat, atacurile crocodillor fac victime, ca să nu mai vorbim de lei și alți prădători mari care patrulează pe maluri, gata să țină ambuscadă oricărei gnu care ajunge pe partea cealaltă. Nu există o singură traversare: în unele locuri, există doar câțiva indivizi, în timp ce alții văd o masă de animale mișcându-se fără pauză ore întregi.

Din septembrie până în octombrie, haosul principal s-a încheiat, iar coloanele migratoare s-au mutat treptat spre est. Cu toate acestea, antilopele gnu se vor confrunta din nou cu apele grele ale râului Mara, în timp ce se pregătesc să traverseze din nou pentru călătoria lor de întoarcere spre sud.

După ploile scurte din Africa de Est de la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, antilopele gnu se mută în jos din Kenya și catre limitele estice ale Serengeti, pe lângă Câmpiile Namiri.

Zona Soit Le Motonyi (unde se află Câmpia Namiri) a fost închisă turiștilor între 1985 și 2014. Soit Le Motonyi este un loc de reproducere foarte important pentru gheparzi și se spune că acum are cea mai mare densitate de gheparzi din Africa de Est. Observațiile de leopard sunt, de asemenea, surprinzător de frecvente. Namiri înseamnă „pisica mare” în limba swahili și este un nume care este deosebit de potrivit pentru această zona– aceasta este într-adevăr țara cu pisici mari.


În primele luni ale noului an, ierburile din sudul adânc al Serengetiului sunt luxuriante, atragand turmele de gnus,sutele de mii de zebre și alte animale de câmpie. Ciclul continuă pe măsură ce sezonul nasterilor începe din nou.

Nu exista un inceput si un sfarsit al migratiei, exceptand nasterea si moartea, dar am putea numi sezonul de nastere a antilopelor, inceputul migratiei.


  • Parcul National Lacul Manyara

Miscarile placilor tectonice au creat in Africa, in milioane de ani, o vale lunga de mii de kilometri, din Egipt si pana in Mozambique: Valea Marelui Rift African. Parcul Național Lacul Manyara este o zona exceptionala in care se poate observa ruptura imensei falii a Marelui Riftului African.

Lacul  Manyara reprezinta punctul central, ocupand aproximativ două treimi din parc, apele alcaline ridicate ale lacului atragand o varietate de păsări de apă migratoare, de la stoluri uriașe de flamingo roz, pelicani, egrete, berze și cormorani. Punctul culminant al lacului Manyara Park este reprezentat de populația mare de elefanți, leii care stau in copaci și hipopotamii care pot fi observate la o distanță mult mai apropiată decât în alte parcuri. Acest parc găzduiește, de asemenea, cea mai mare concentrație de babuini din lume.


Animalele sălbatice, canotajul (în cazul în care nivelul apei este suficient de ridicat), vizitarea orașului din apropiere Mto wa Mbu, excursiile cu bicicleta, precum și observarea păsărilor sunt cele mai populare activități din Parcul Național Lacul Manyara.

  • Insula Mafia

Această insulă din Oceanul Indian se află la 200 de kilometri (124 de mile) la sud de Zanzibar și oferă o ambianță tropicală cu adevărat senina atragand scafandrii și snorkeleri din întreaga lume în lumea submarină cu grădini de corali si o varietate bogată de pești.

Cand sa mergi:

Rechinii-balenă migrează de-a lungul coastelor Keniei și Tanzaniei aproximativ incepand din octombrie până în aprilie în fiecare an. În această perioadă, acești giganți blânzi se regasesd în jurul insulei Mafia mai mult decât oriunde altundeva de pe coasta Africii de Est: unii trăiesc mai mult de 100 de ani și ating lungimi de până la 20 de metri (65 de picioare). Sunt filtre-alimentatoare cu mișcare lentă, consumând cantități enorme de plancton. A înota alături de cel mai mare pește cunoscut din mare este unul dintre cele mai mari privilegii ale vieții.

  • Parcul National Muntii Mahale

O altă destinație a Tanzaniei este Parcul Național Munții Mahale. Accesibil doar cu barca, parcul este un mozaic de pădure tropicală, pădure de bambus, pădure montană și pajiști montane, ceea ce înseamnă ca poate susține un amestec unic de floră și faună care se bazează pe diferitele habitate.

Parcul este un sanctuar de cimpanzi, adăpostind o multime de specii de primate: babuin galben, colobi rosii, maimute albastre, diverse specii de cercopitec si, desigur, cimpanzei. Activitatea caracteristică din Mahale este drumeția, insa relaxarea pe plajele lacului Tanganyika, pescuitul, snorkelling, plimbarile cu caiacul, urmărirea păsărilor și fluturilor sunt alte activitati de care va puteti bucura.

Mahale este cel mai bun pentru drumeții cu cimpanzei din iulie până în octombrie.

  • Parcul Național Insula Rubondo

Cel mai mare parc național insular din Africa, Parcul Național Insula Rubondo este un paradis nealterat situat in mijlocul Lacului Victoria, cel mai mare lac din Africa. Frumusetea naturală extraordinară ia adus porecla de „Arca lui Noe”. În timp ce țărmul său susține mase de hipopotami și crocodili, pădurile din interiorul insulei sunt sanctuare pentru cimpanzei, maimuțe, rinoceri, girafe și elefanți. Inima de smarald a lui Rubondo este o mlaștină cu papirus, care găzduiește peste 200 de specii de păsări, aproape 70 de specii de fluturi și 40 de specii de orhidee.

  • Muntele Kilimanjaro

Urcă pe cel mai înalt munte din Africa, Muntele Kilimanjaro (declarat  monument al naturii sub protectia UNESCO in 1987) nu este doar cel mai înalt munte din Africa, ci și cel mai înalt munte de sine stătător de pe Pământ. Ridicându-se la aproape 6 kilometri (4 mile) deasupra câmpiilor Tanzaniei, urcarea pe „Acoperișul Africii” poate dura cinci sau mai multe zile. Există multe trasee către vârf cu diferite niveluri de dificultate, timpi de urcare, aglomerație și frumusețe naturală. De asemenea, se poate combina cu ușurință experiența Kili cu un safari în Tanzania în parcurile și rezervațiile din apropiere.

Masivul muntos este de origine vulcanica, mai exact este un stratovulcan avand trei conuri vulcanice distincte: Kibo, Mawenzi si Shir. Desi se afla situat intr-o regiune tropical-ecuatoriala fierbinte, datorita altitudinii ridicate, pe varful muntelui exista zapada permanenta, respeciv un ghetar, care se gaseste doar pe muntele Kibo.

Semnificația și originea numelui Kilimanjaro este invaluita in mister, fiind considerat o alaturare a cuvintelor swahili „Kilima” (munte) si cuvantul  Kihagga Njaro, tradus în mod liber ca "alb”, care da numele de "Muntele cu zapada".

Uimirea de a sta pe varful cel mai inalt al Africii, varful Uhuru Peak de 5.895 m  avand intreg continentul la picioarele tale, precum si rasplata de a vedea maiestosii ghetari, fac ca anual peste 40.000 de calatori sa fie atrasi de o aventura pe Acoperisul Africii. 

Unul din cele 7 trasee, pe care poti urca pe Kilimanjaro, Ruta „Machame”(cunoscuta ca si ruta „Whiskey”)  este cu deosebire cunoscut pentru intrepatrunderea unica a cinci etaje de vegetatie: savana calda si uscata tipica platorurilor africane, padurea tropicala geamana cu cea amazoniana, campiile si sesurile caracteristice  stepei, desertul alpin, iar la final se dezvaluie platoul glaciar vesnic inghetat din varf.

Pentru cei care își doresc să urce pe crestele acestui munte faimos, este important de menționat că acesta poate fi accesat în orice lună din an. Totuși, cele mai potrivite luni pentru expedițiile pe Muntele Kilimanjaro sunt din iunie până în octombrie.

Kilimandjaro nu inseamna doar munte, acesta ofera alaturi de Muntele Meru cafeaua de cea mai înaltă calitate, cafeaua Arabica, ce  crește în cea mai mare parte în partea de nord a versanților.  Soiul Peaberry de boabe de cafea este cel mai cunoscut și popular în Tanzania, cu aromă profundă, cu note intense de ciocolată, cu note de fructe negre precum sunt coacăzele negre și un gust final ușor și dulce, astfel pentru iubitorii boabelor de cafea a savura o cafea proaspat preparata in mijlocul unei plantatii de cafe, poate fi o experienta unica.


Se poate cu copii mici la safari in Tanzania?

Raspunsul este DA, safariurile africane pentru familiile cu copii sunt de neuitat! Va oferă șansa de a va forma amintiri de neuitat cu copii - urmărind fauna sălbatică din tufiș, bucurându-va de priveliști spectaculoase, pornind în aventuri incitante. Călătorind într-un camion de safari pe uscat, aceasta este una dintre cele mai accesibile și mai interesante aventuri de familie. În timp ce majoritatea tururilor pe uscat sunt pentru familiile cu copii peste șase ani, există și opțiuni pentru cei care călătoresc cu copii foarte mici.

Unde să stai în Tanzania?

Este important să alegi cazarea corectă atunci când îți organizezi călătoria în Tanzania. Există o serie de opțiuni, de la campinguri la prețuri accesibile până la hoteluri opulente.

Pentru cei cu un buget redus, există câteva locuri de campare publice în parc. Acestea sunt o alegere fantastică pentru cei care doresc să vadă sălbăticia, putând, de asemenea, să-și reducă cheltuielile de cazare. În timp ce unele locuri de campare oferă doar facilități de bază, cum ar fi toalete și dușuri, altele oferă facilități mai luxoase, cum ar fi apă caldă și electricitate.

Există, de asemenea, unele cabane private și tabere cu corturi accesibile în parc pentru cei care caută o opțiune mai luxoasă. Aceste opțiuni oferă un grad mai mare de confort, având caracteristici precum aer condiționat și baie privată. Unele complexuri oferă și activități suplimentare, cum ar fi excursii culturale. safari, locuri de joacă cu activități diverse, împărțite pe categorii de vârstă, de la bebeluși, până la cei adulti (piscina cu vedere spre munte sau loc de intalnire al animalelor salbatice, tobogane, puzzle-uri, cărți cu animale, biciclete și piese de șah uriașe).

Cabanele de lux sunt, de asemenea, accesibile pentru cei care caută o experiență mai exclusivistă. Aceste cazări oferă cele mai bune facilități și servicii, inclusiv piscine private, mese rafinate și servicii spa. Sunt ideale pentru evadările romantice și luna de miere.

Ar trebui să țineti cont de locația cabanei sau a campingului atunci când îți alegi cazarea. Unele sunt situate aproape de destinații turistice binecunoscute, în timp ce altele sunt situate în zone cu perspective superioare de observare a animalelor sălbatice.

Multe safari în Tanzania se încheie cu un sejur relaxant pe o plajă mărginită de palmieri, bătută de apele calde azurii ale Oceanului Indian. Zilele de safari pot fi lungi și prăfuite, iar o insulă tropicală sărutată de soare este locul ideal pentru a reflecta asupra experienței tale incredibile înainte de a te întoarce la viața de zi cu zi. Puteți zbura cu ușurință dintr-o tabără de safari din Tanzania după micul dejun și puteți fi pe o plajă moale ca pudră la timp pentru cocktailuri la apus.

„Singurul om pe care îl invidiez este omul care nu a fost încă în Africa – pentru că are încă atât de multe de văzut” - Richard Mullin

SOURCE AND TAGS