Care sunt informațiile bine de știut despre Bran? Vezi articolul nostru pentru informații despre atracții turistice, localizare și cum să ajungi în Bran.
Bran este una dintre cele 44 de comune ce alcătuiesc Județul Brașov și probabil una dintre cele mai cunoscute zone turistice pe care țara noastră o oferă. Este format din satele Bran, Predeluț, Sohodol și Șimon. O destinație populară atât pentru vizitatorii din România, cât și din alte țări, Bran se află într-un cadru minunat, la 24 de kilometri de Brașov, pe drumul care leagă Brașovul de Câmpulung Muscel, iar peisajele fermecătoare din zonă i-au adus faima bine meritată.
Branul este foarte apreciat pentru peisajul natural uluitor care îl înconjoară, fiind amplasat la începutul coridorului Bran-Rucăr. Acest coridor este un traseu istoric comercial și strategic care face legătura între Țara Bârsei si Țara Românească. O stațiune climaterică care înainte era de interes doar pentru comunitatea locală iar acum este o destinație înfloritoare, care servește ca un hub național pentru turismul rural, ecologic și cultural.
Beneficiind de acest cadru natural unic, deține puncte de interes și în vecinătatea munților Piatra Craiului iar aproape toate comunitățile din împrejurimi au o identitate culturală semnificativă. Comunitățile rurale Șimon, Moeciu, Cheia, Fundata și Sirnea, care sunt situate în imediata apropiere a Branului și sunt cunoscute pentru păstrarea tradițiilor etnografice și folclorice de lungă durată, ele oferă, de asemenea, vizitatorilor șansa de a se bucura de ospitalitatea caldă a românilor iar accesul către acestea este unul foarte ușor.
Vremea în Bran
Bran este o destinație de vis care oferă relaxare dar este și foarte ofertantă pentru cei ce caută puțină aventură. Indiferent că ești în căutare de o escapadă romantică, un weekend la munte sau o vacanță cu cei mici, munții impresionanți și peisajele spectaculoase te vor surprinde în mod plăcut. Bran este o destinație turistică ce poate fii vizitată în toate cele 4 anotimpuri.
Indiferent de anotimpul ales, Bran poate acomoda turiști dar cea mai apreciată perioadă este Martie – Decembrie. În această perioadă în zona Bran-Moieciu, inclusiv în satele Peștera şi Măgura din apropiere, au loc o multitudine de activități și sărbători tradiționale la care poți să participi dacă ți-ai planificat vacanța în acea perioadă.
În perioada Noiembrie – Ianuarie temperaturile variază de la -1° C la -14° C dar pot scădea până la -17 - 20° C, din Februarie începe să se încălzească dar temperaturile rămân în continuare scăzute urcând doar spre 8 ° C. Din Mai acestea urcă treptat până la 13 - 15° C iar în lunile de vară variază între 18 și 24° C atingând și 30 ° C în August iar în Septembrie temperatura începe să scadă considerabil iarăși. Asigură-te așadar că înainte de îți face bagajul cu cele necesare, verifici vremea din zonă, precipitațiile și umiditatea perioadei în care plănuiești escapada.
Cum ajungi în Bran
Accesul către Bran se face ușor din toate colțurile țării atât cu mașina personală cât și cu trenul. Cu mașina personală din București spre exemplu, distanță de 160 de km se parcurge ușor în aproximativ 2h 30 min urmând ruta DN1/E60 – șoseaua 73A – DN73/E574 iar cu trenul faci aproximativ 3h și 30 min.
Dacă vizitați România de peste hotare și nu doriți să călătoriți cu trenul sau să închiriați o mașină, în Aeroportul Otopeni-Bucureşti există o staţie de taxi chiar în faţa terminalului de sosiri internaţionale ce te va duce direct în Bran iar de la Bran spre Bucureşti exista o staţie în faţa Castelului Bran, dar reprezintă cea mai costisitoare variantă. De la Aeroportul Sibiu se poate ajunge cu mașina urmând traseul Sibiu, Făgăraş, Poiana Mărului şi Bran. Distanţa este de 138.2 km şi se poate face în 2 h.
Să alegi să călătorești cu mașina personală sau închiriată este o variantă inspirată pentru că îți permite să faci opriri dese pe drum și să admiri minunatele locații prin care vei trece și îți va permite avantajul de a vizita zonele învecinate Branului. Cea mai accesibilă variantă este totuși cu trenul de oriunde din România către Brașov. De exemplu trenurile către Brașov pleacă din capitală cu o frecvență din oră în oră iar Autogara Braşov, oferă curse regulate către Bran-Moeciu, cu plecări la fiecare 30 de minute în timpul săptămânii, şi la fiecare oră pentru weekend.
Atracții turistice în Bran
Castelul Medieval Bran este principala atracție a zonei. Această construcție majestuoasă, și-a câștigat faima datorită legendei Contelui Dracula și a presupusei legături cu acesta. Castelul funcționează în prezent în regim de muzeu și este apreciat de presa europeană că fiind în topul celor mai frumoase castele ale acestui continent. Aici sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri fermecătoare, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.
Majoritatea restaurantelor și cazărilor din zonă au vedere către acest castel și astfel vă puteți bucura de apusuri impresionante și chiar peisaje nocturne de neuitat. Restaurantele din zonă oferă bucătărie tradițională, vânat local sau bucătărie internațională iar cazările sunt pentru toate bugetele și preferințele.
Pentru cei dornici de puțină adrenalină, se poate vizita și Castelul Groazei sau Castelul Bântuit cum i se spune local – muzeu de tortură medievală interactiv unde actori cu experiența îți vor oferii o experiență de neuitat și în vecinătatea căruia găsești o mulțime de magazine cu suveniruri, artă decorativă tradițională și produse tradițional românești. Pentru cei ce se sperie ușor este recomandat Muzeul Național Bran. O vizită demnă de menționat, nucleul colecțiilor ce te vor încânta aici fiind reprezentat de obiectele provenite din colecțiile regale ale Castelului Bran.
Zona Bran este apreciată și pentru numeroasele trasee montane și drumeții pe care le oferă tuturor categoriilor de vârstă iar în sezonul rece, iubitorii de sporturi de iarnă se pot bucura de pârtia Zănoaga Bran. Poți opta pentru un traseu ușor cum este cel până la Mânăstirea Bran. Aceasta este construită pe vârful Dealului Balaban, satul Şimon-Bran, într-o zonă de un pitoresc aparte. Cei ce vizitează locația sunt întâmpinați de o impresionantă panoramă asupra Masivilor Bucegi, Piatra Craiului, Postăvaru şi asupra Munţilor Leaota şi Măgura Codlei.
Wolf Park Adventure din Zărnești unde se poate ajunge în doar 15 min cu mașina sau într-o drumeție de aproape 2h este o destinație perfectă pentru grupuri sau familii ce călătoresc cu copii. Acest ansamblu de instalații, ateliere sportive și distractive în aer liber este un parc de aventuri destinat tuturor vârstelor. Dispune chiar și de un traseu de dificultate progresivă și 6 tiroliene și sigur te va impresiona plăcut. Oferă sentimentul de aventură și de reușită în activități riscante și este un mijloc eficient pentru dezvoltarea personală și de grup. Tot în Zărnești, iubitorii de animale pot vizita și rezervația de urși – Liberty Zărnești, acesta fiind un sanctuar natural ce organizează tururi ghidate, singurul de acest gen din țara noastră.
Pentru mai multe informații despre o vacanță în Bran, nu ezita să ne contactezi.