Predeal este una dintre cele mai căutate stațiuni montane din România. Cunoscută pentru practicarea sporturilor de iarnă, precum schi, snowboard sau săniuș și renumită pentru peisajele încântătoare ale zonei, această stațiune montană primește turiști pe tot parcursul anului și nu dezamăgește. Faima locului este pe drept câștigată și reprezintă genul de locație pe care cu siguranță o vei recomada și tu.
Considerat orașul aflat la cea mai mare altitudine din România (1030-1100m), Predeal este situat în centrul țării, pe Valea Prahovei, delimitat de râurile Prahova și Timiș. Munții care ocrotesc zona sunt Munții Piatra Mare la Nord, Bucegi cu vârful Omul (2508m) la Sud-Vest și Postăvarului în Nord-Vest. Stațiunea Predeal este formată din localitățile componente Predeal, Pârâul Rece, Timișul de Jos și Timișul de Sus, desfășurat fiind pe aproape 80.000 m și cu peste 5000 de locuri de cazare pentru toate gusturile și bugetele.
Indiferent de sezonul în care alegi să vizitezi aceste locuri de poveste, aici vei găsi mereu ceva de făcut pentru toți membrii familiei. De departe locul este recomandat pentru frumusețea traseelor montane ce se pot face aici, la pas cu bicicleta sau cu atv-urile dar, în funcție de sezon, poți găsi o multitudine de alte activități disponibile. Stațiunea beneficiază de două patinoare, sală de sport complet funcțională, pârtii de schi cu zăpadă artificială și naturală, restaurante și terase, servicii spa, o multitudine de atracții turistice și facilități la standarde europene, trasee atv recent înființate, telescaun, teleschiuri și multe altele.
Cum ajungi în Predeal
Predeal este străbătut de două drumuri naționale, DN1 (E15) de la București și DN 71 de la Târgoviște. Predealul este situat la 147 de km de capitală, 25 de km de Brașov și aproximativ 16 km de Sinaia. Deși este ușor de ajuns cu mașina de oriunde, fiind poziționat în centrul țării, aici se poate ajunge ușor și cu trenul până în gara Predeal.
Pentru că Predeal este o stațiune montană cu un număr mic de locuitori, gara și autogara sunt ambele situate în centrul orașului. De aici, variantele de transport sunt multiple, găsești program non stop pentru taxi-uri, autocare, microbuze si maxi-taxi cu program regulat. Dacă alegi să călătorești cu un bagaj ușor și să treci Brașov pe lista de vizitat, de aici până la Predeal ai variantă de tren – R3001 și R3006 și autobuz 17, 21 sau 35.
Vremea în Predeal
Valea Prahovei beneficiază de avantajele climatului montan, veri răcoroase și ierni friguroase, iar acest lucru transformă stațiunea montană Predeal într-o atracție turistică de real interes, indiferent de sezon. Aerul prezintă o umiditate crescută și valențe negative pentru poluare, iar temperaturile medii pe timp de vară sunt de aproximativ 20 de grade Celsius coborând iarna și până la -14 grade. Cea mai rece lună a anului este Ianuarie, iar cea mai călduroasă este August. Pentru pasionații de sporturi de iarnă, stratul de zăpadă mediu depășește 50 cm și cea mai bună perioadă este decembrie-martie. Zăpada se face prezentă începând cu luna noiembrie, acoperind totul într-un alb imaculat, de poveste. Toamna este un sezon propice pentru cei pasionați de artă fotografică sau de fotografie în natură, atunci, natura se îmbracă în veșminte colorate și complimentează cromatic peisajele de excepție din zonă oferind un adevărat spectacol de culori.
Indiferent de sezonul în care alegi să vizitezi Predeal, nu uita să iei ceva la tine pentru o vreme mai răcoroasă și încălțăminte adecvată pentru traseele din zonă. Chiar dacă nu ești un împătimit al traseelor montane, cărările ușoare, dar superbe pe care le poți explora în zonă, cu siguranță vor atrage și pe cel mai începător. Nu uita să verifici și prognoza meteo pentru toată perioada șederii.
Atracții turistice în Predeal
Mănăstirea Predeal
Aflată la ieșirea dinspre Predeal spre București, pe partea dreaptă, mânăstirea a fost ctitorită în 1744 alături de biserica de lemn Sf. Nicolae ce încă deține picturile murale originare și cu biserica Nașterea Maicii Domnului. Deși este considerată ca una dintre cele mai vechi așezăminte din zonă, ea nu este la fel de cunoscută, precum alte locații, dar reprezintă o oprire aproape obligatorie când ești în aceste zone. Deși artistul care a decorat biserica nu și-a semnat lucrarea, picturile de aici sunt simple și frumoase, merită apreciate. Ușor înnegrite de timp, ele aduc un farmec aparte și reprezintă o mică bucățică din istoria locului. Iar dacă treci prin centrul orașului nu rata Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, o altă capodoperă puțin promovată a zonei.
Peștera de Gheață
Localizată în zona de munte Gâtul Chibiei, această peșteră este considerată ca fiind cea mai relevantă cavitate prezentă în Masivul Piatra Mare. Aici se găsește cea mai scăzută temperatură pe toată perioada anului și de multe ori poți întâlni zăpadă doar aici. Peștera are o deschidere de aproximativ 50 m și este considerată ca fiind un traseu ușor dacă nu te abați de la drum.
Canionul Șapte scări
Printre cele mai celebre trasee montane din Predeal, Canionul Șapte Scări este un defileu format din șapte trepte, ce îi dau și numele, și care se transformă într-o minunată cascadă atunci când volumul de apă este crescut. Traseul nu necesită echipament specializat și este foarte popular ca locație de fotografii memorabile.
Cascada Stamina
Situată la o altitudine de 1100 m, această înșiruire de 5 cascade se găsește în munții Piatra Mare. Se presupune că s-a format prin adâncirea cu mai mult de 50 m a unei linii vechi de drenaj, instalată de fisuri verticale în masa calcarelor sau chiar printr-o posibilă prăbușire a unei pesteri. Un lucru e clar, acesta este adăpostul multor specii protejate la nivel național și european, o oază de natură cu aer curat. Cea mai mare dintre cascade are înălțimea de 10 m și priveliștea de aici îți taie răsuflarea.
De amintit este că la doar 40 min cu mașina și având și numeroase opțiuni de tren sau autobuz, poți vizita orașul medieval Brașov, Poiana Brașov, Bușteni, Sinaia și castelul Peleș, Bran și castelul Bran și multe alte atracții interesante. Zona merită cu adevărat explorată și are multe de oferit, asigurați-vă că vă faceți un plan al obiectivelor pe care doriți să le atingeți. Din ce se poate vizita în Predeal, amintim și Capela și Mănăstirea romano-catolică (Timișul de Jos), Monumentul Eroilor din Gara Predeal, Monumentul Mihail Săulescu, Prăpastia Ursului.
Sporturile de iarnă în Predeal
Stațiunea Predeal este recunoscută ca una dintre preferatele iubitorilor sporturilor de iarnă, în mod special pentru pârtiile de schi din zonă. Aici poți găsi echipamente de închiriat și instructori pentru cei mici sau mai începători.
Deși schiatul este sportul rege al Predealului, opțiunile pentru săniuș, snowboard, atv etc inundă stațiunea dotată de altfel și cu două patinoare. Predeal deține pârtii pe diverse nivele de dificultate și beneficiază de nocturnă, zăpadă artificială, cabană-restaurant, teleschi, telescaun, salvamont și stație de plecare sosire. Atenție – verificați programul de funcționare al pârtiilor, datorită lucrărilor de modernizare din zonă există posibilitatea de program variabil și chiar dacă vremea este favorabilă, puteți avea surpriza ca o parte din pârtii să fie închise. Pârtia cu gradul cel mai mic de dificultate este Traseul Schi (600m), ușor – Clăbucet Sosire (1000m) și Clăbucet Varianta (790m) mediu – Clăbucet(2100m) și Cocoșul (2250m) iar dificil – Sub Teleferic (1200m).
Chiar dacă nu ești un împătimit al sporturilor de iarnă, peisajele de poveste de aici te vor atrage doar pentru o evadare din cotidian. Restaurantele din zonă oferă meniu variat la prețuri rezonabile, produse locale și proaspete, servicii la standarde europene și multe altele. Toate acestea făcând vizita în Predeal un răsfăț culinar deopotrivă.
Predeal este garanția unei vacanțe reușite indiferent de anotimp. Fie că îți dorești un weekend departe de agitația orașului, o escapadă romantică sau un concediu alături de familie, Predeal va fi mereu o alegere inspirată. Pentru mai multe informații despre o vacanță în această destinație senzațională, nu ezita să ne contactezi.