Te tentează o vacanță în Sibiu - România? Înainte de a-ți planifica un concediu în Sibiu, iată tot ce trebuie să știi despre această destinație încântătoare:
Datorită farmecului medieval remarcabil, priveliștilor fantastice ale peisajelor din jur, gastronomiei delicioase din zonă și a parcurilor frumoase, Sibiul este acum unul dintre centrele culturale și turistice de renume ale României. Astăzi, Sibiul este înfloritor din punct de vedere economic și are un venit pe cap de locuitor mai mare decât media națională atrăgând turiști din toată lumea.
Datorită desemnării sale drept Capitală Culturală Europeană în 2007, orașul a suferit o reconstrucție amplă, care a profitat substanțial de banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Majoritatea centrului orașului este o zonă pietonală, ceea ce îl face locul perfect pentru iubitorii de plimbări romantice. Sibienii sunt cunoscuți ca fiind foarte prietenoși și traficul cu bicicleta este foarte încurajat de localnici, deci pe jos sau cu bicicleta, Sibiu este ușor de vizitat și oferă momente de neuitat.
Vremea în Sibiu
Sibiul are veri fierbinți și ierni reci, înzăpezite și înnorări parțiale sezoniere. El primește turiști în toate cele 4 anotimpuri, iar temperatura medie anuală fluctuează între 6°C și 26°C, rareori coborând sub -6°C sau crescând peste 31°C.
Cea mai bună perioadă a anului pentru a vizita Sibiul pentru activități cu vreme caldă, conform punctajului turistic, este de la jumătatea lunii iunie până la începutul lunii septembrie, dar se poate vizita pe tot parcursul anului. Așadar, în funcție de sezon, ai grijă să verifici prognoza și să îți faci bagajul conform acesteia.
Cum ajungi în Sibiu
În Sibiu există un aeroport care găzduiește curse interne și internaționale, deci se poate ajunge cu avionul din orice parte a României, dar și din majoritatea capitalelor europene.
La ieşirea din aeroport puteți apela la serviciul de taxi, dar găsiți și următoarele staţii de autobuz: Aeroport 1 care duce spre oraș și Aeroport 2 spre zona industrială de vest. Liniile de autobuz cu stația la Aeroport sunt 11, 112, 116, 117 şi 118, iar traseele acestora şi graficul de circulaţie se pot consulta online, stațiile sunt dotate cu automate pentru bilete.
Fiind un oraș de importanță pentru țara noastră, se poate ajunge lejer de oriunde, și cu trenul, acesta având o frecvență zilnică, deși, datorită peisajelor uluitoare din zonă, cei mai mulți turiști aleg totuși transportul cu mașina personală.
Dacă locuiești în capitală de exemplu, nu este deloc de ignorat un drum cu mașina din București, mai ales că presupune traversarea Transfăgărășanului. Trebuie să știți că Transfăgărășanul a fost lăudat de Top Gear drept „cel mai bun drum din lume” datorită peisajelor extraordinare pe care le oferă și a carosabilului excelent. Pe parcurs, turiștii vor putea vedea și alte atracții, cum ar fi: Barajul Vidraru, una dintre cele mai semnificative tradiții din folclorul românesc legată de Munții Făgăraș, și mănăstirea Curtea de Argeș, o capodoperă a arhitecturii secolului al XVI-lea în România. Când treceți de Transfăgărășan, Sibiul va fi aproape.
Atracții turistice
Palatul Brukenthal, un monument baroc, este demn de remarcat nu doar pentru colecția sa extinsă, ci și pentru arhitectura superb conservată, decorațiunile interioare și exterioare și mobilierul, majoritatea fiind vechi de peste 200 de ani. În 1817, muzeul și-a deschis pentru prima dată porțile publicului larg, împlinindu-i visul baronului Samuel von Brukenthal de a-și transforma palatul într-unul dintre cele mai importante muzee de artă europene. Muzeul Brukenthal a primit Premiul Europa Nostra pentru Patrimoniul Cultural de către Uniunea Europeană în 2010, două secole mai târziu.
Galeriile de Artă Europene, Galeriile de Artă Române și Galeriile de Artă. Contemporană, cele trei divizii ale muzeului, prezintă în prezent o colecție incredibil de vastă și variată de picturi, sculpturi, gravuri și hărți. În muzeu, lucrări notabile includ Jan van Eyck, Antonello da Messina, Hans Memling, Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel, Franz Neuhauser, Theodor Aman și Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba și mulți alții. Centrul orașului este considerat ca fiind Piața Mare. Aceasta deține un număr mare de cafenele și localuri unde, într-o zi caldă, poți să stai la aer curat și să te bucuri de bucătăria locală, să privești trecătorii sau casele frumoase care împrejmuiesc zona și îi oferă farmecul mult apreciat.
Catedrala Evanghelică Luterană, una dintre atracțiile de top ale orașului, este situată în Piața Huet. Asigurați-vă că vizitați interiorul în timp ce sunteți acolo - este impresionant! Această piață, Huet, poate părea copleșită de biserica emblematică, iar Piața Mare poate fi puțin prea aglomerată, dar Piață Mică poate fi perfectă pentru cei ce caută o oază de relaxare. Nu este prea mare, dar nici prea mică, este flancată de case atrăgătoare și, deși în jur sunt cafenele și restaurante care sunt mereu pline de lume, nu se simte prea agitată. Locația este caldă și primitoare, ideală pentru relaxare după toată explorarea orașului.
Ajuns în Sibiu este aproape obligatoriu să urci în ambele turnuri care veghează centrul acestui oraș. Turnul Sfatului care face legătura între Piața Mare și cea Mică printr-un pasaj, cândva poarta de intrare în cea de-a doua linie de fortificații a orașului, și Turnul Bisericii Evanghelice, mai înalt decât cel al Sfatului și care poate fi văzut din orice unghi al Pieței Mari.
La doar 15 minute cu mașina sau cu linia de transport comun 13, din gară, ajungi către un alt loc de poveste, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Acesta este un loc pe care mulți turiști l-au vizitat nu doar o dată, fiind un muzeul în aer liber ce găzduiește tipuri de case rustice din vremuri de mult apuse. Iar dacă ai ajuns aici este păcat să nu faci și o oprire la Grădina Zoologică care este chiar lângă. Încă de la intrare vei fi întâmpinat de un copac secular ce veghează zona de mai bine de 600 de ani. Poți opta chiar și pentru o plimbare cu barca pe lacul din interior, și Grădină este una foarte generoasă și îngrijită cu prețuri extrem de accesibile dacă nu chiar prea mici pentru frumusețea locului.
Curțile sibiene, care sunt ascunse privirii privitorilor, sunt o adevărată atracție de sine stătătoare în Sibiu. Doar o poartă separă aceste lumi, adesea complet diferite. Deși sunt mulți oameni care se plimbă pe străzile principale, activitatea în curți se mișcă încet. Unele găzduiesc pub-uri și restaurante, iar altele ateliere de meșteșuguri locale. Adesea ele ascund case în care intri printr-un balcon sau foișoare pe care oamenii le-au creat pentru ei înșiși. Fiecare curte pare să aibă propria poveste și merită explorate. Observarea acestor microcosmosuri fascinante poate modifica modul în care privești Sibiul.
Iată că Sibiul nu este doar una dintre cele mai bine conservate valori medievale din toată Europa, dar el arată și lasă impresia unui muzeu viu și interactiv în aer liber. Este un oraș unic, autentic și este atât de uimitor încât impresionează orice turist. Pentru mai multe informații despre o vacanță în Sibiu, nu ezita să ne contactezi.